Pilóták, sztyuvik, oltakozzatok!

iho/repülés   ·   2021.09.02. 12:00
Wizz Air_2

Wizz: decemberig a fedélzeti személyzet minden tagja védett lesz. Vannak légitársaságok, amelyek a teljes állományt kötelezik oltásra, vannak országok, ahol a vasutasokat és a hajósokat is.

2021. december 1-jétől a repülőgépjáratain a fedélzeti személyzet minden tagjától elvárja, hogy be legyen oltva a COVID-19 ellen, speciális esetekben az oltást kiválthatja a rendszeres antigén- vagy PCR-teszt – adja hírül a légitársaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A Wizz Air döntésének alapjául azok a kutatások szolgáltak, amelyek bizonyítják, hogy az oltás a koronavírus-fertőzés elleni védelem leghatékonyabb formája jelenleg” - olvasható a továbbiakban. és a társaság utal szerepére az utasok és a személyzet védelmében a világjárvány eddigi szakaszaiban, végül jelzi, hogy az átoltottságot a légitársaság bázisain a helyi előírásoknak megfelelően, a helyi hatóságok és egészségügyi intézmények segítségével kívánja elérni.

„Mivel egyre több ország kormánya írja elő az országba belepésre jogosító követelményként a személyzet védőoltását, a szabályozás most még fontosabb, mint korábban” - zárul a közlemény. Amihez azt érdemes hozzátenni, hogy már eddig is elég sok légitársaság hozott hasonló döntést, és napjainkban is sorra jelentik be, hogy megkövetelik a légiszemélyzetek, vagy akár az egész állomány védettségét.

Ázsia egyik legjelentősebb diszkont légicégének, az AirAsia csoportnak a tulajdonosa, Tony Fernandes nyilatkozatában bejelentette, a társaságok a lehető legszigorúbb verzó mellett döntöttek, a pilóták, a kabinszemélyzet tagjai és a repülőtéri alkalmazottak is teljes létszámban be lettek oltva, ahogy visszatértek a munkába. Ami a csoport aktivitásának helyszíneit illeti, Malajzia népességének ötven százaléka már oltott és ütemesen halad a védettségi arány a nyolcvan százalék felé, hasonlóan Szingapúr, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek esetében.

Hasonló döntésre jutott például a napokban a Virgin Australia, az ütem kissé lassabb, november közepére kap oltást a „frontvonal” és jövő márciusra tervezik a teljes alkalmazotti tömeg vakcináztatását. Ugyancsak a Virgin próbálja premizálni az utasai beoltottságát, a VA-X & Win verseny résztvevői között több mint 150 ezer dollárt osztanak ki, a nagydíj egymillió pont a győztes utazási számláján. A Qantas minden teljesen beoltott utasának ezer pontot ajánlott fel, plusz kedvezményeket és átsorolásokat magasabb osztályra.

Az Air Canada megint csak csoportszinten döntött, vagyis az olyan leányvállalatokat is beleértve, mint az Air Canada Rouge, és ugyancsak a teljes állományt kötelezi az oltás elfogadására. Az olyan amerikai társaságok, mint a Delta és a United, a Hawaiian és a Frontier szintén minden alkalmazottra nézve rendeli el a vakcinák felvételét. Az Air Canada ugyanakkor nem fogadja el az oltás alternatívájaként a teszteket. Aki ezeknek az előírásoknak nem tesz eleget, az fizetés nélküli szabadságra kerül, vagy akár fel is függeszthetik állásából. Egyébként Kanada államilag is előírja a szövetségi szabályozás alá eső közlekedési cégeknél, tehát a vasút és a hajózás esetében is, a teljes oltottságot – a határidő is szigorúbb, október 30.

A légitársaságok többsége ezeket az intézkedéseket nyilván abban a reményben hozta, hogy a forgalom továbbra is nő, és az egyre bővülő utazóközönség számára a cégek így garantálják, hogy részükről és alkalmazottaik részéről is biztonságos az utazás. Ugyanakkor sajnos épp most látni a jeleit annak, hogy a negyedik hullám miatt ismét minden elbizonytalanodik, zárulnak a határok és nehezedik a légiközlekedés: a megint meredeken emelkedő covidos esetszám miatt az Európai Unió levette az Egyesült Államokat arról a listáról, amelyen a szereplő országok állampolgárai nem létfontosságú, vagyis például turista-célú utazásokat tehetnek az Unióba. Ami ugyan a tagállamok számára nem kötelező, de úgymond irányadó. Az intézkedés azért sem meglepő, mert egyébként Washington hasonlóan korlátozza a beutazásokat az Egyesült Államok területére Európa felől is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek