Rákosliget forgalmi kitérő

Vörös Attila   ·   2018.07.19. 20:00
80a80

A 80a vonal Rákos–Hatvan szakaszának átépítése az év elején kezdődött el. Korábbi cikkünk részletesen tárgyalja, hogy hol mi épül majd. Most megnéztük, hogy halad a munka Rákos és Gödöllő között.

Kicsivel több, mint egy hete működik már a forgalmi kitérő a 80a vonalon Rákosligetnél. A kitérőnek nagyon fontos szerepe van a vonal menetrendjének tarthatóságában, csaknem felére csökkenti az egyvágányos szakaszt Pécel és Rákos között. A vonal felújítási munkálataiban jelenleg Pécel és Rákosliget között csak egy vágányon járhatnak a vonatok, és bár igyekeztek ezek számát minimálisra csökkenteni, már öt–tíz perces késéseknél is előfordul, hogy pont a csökkent kapacitású szakaszon találkoznának.

Miskolci intercity tér vissza a helyes vágányra a rákosligeti forgalmi kitérőn (fotók: Vörös Attila)

A szakaszon jelenleg a régi pálya bontása zajlik, kotrók és billencsek alkotják a gépi hadat. Velük szinte végig találkozhatunk Pécelig, az állomáshoz viszont egyelőre nem nyúltak látványosan. Sajnos az átépítést követően Pécelnek négy vágánya lesz. Ami itt most a vasútépítéshez kapcsolódik, hogy a Strabag Pécelen depózza a zúzott követ – a kővonatokat a Rail Cargo Hungaria közlekedteti, a rakodásnál a CRS Kocúrjával tolatnak.

Pécel egyelőre nyugalmas, csak a háttérben rakodják a követ

Utunkat Gödöllő felé folytatva építkezés nyomait először Gödöllő-Állami telepek megállóhelyen látjuk. Az új magasperon már elkészült, de a megálló még körbe van kordonozva, lesz még vele dolog. Kisvártatva megérkezünk Gödöllő állomásra. Péceltől idáig két vágányon haladhatnak a vonatok, de a Köztársaság úti különszintű átjáró építése miatt a bejárati jelzőtől újra csak egy vágány használható. A szerelvények a felüljáró épülő pilléreit egy ideiglenes nyomvonalú kunkorral kerülgetik, emiatt magán a vasútállomáson is csak néhány vágány használható jelenleg. Keresztre, tehervonatot félretenni azonban ez elég. A felüljáró építési munkáihoz kapcsolódóan ideiglenes terelőutat létesítettek július elején, várhatóan 2019. szeptemberéig, a felüljáró elkészültéig kell majd itt közlekedniük az autósoknak.

A gödöllői tekergés, a vonat mellett cölöpöket alapoznak

Időközben befutott a NIF közleménye is a 80a-vonal felújításával kapcsolatban. Ezt írják:

Az idén márciusban indult vasútfejlesztés kivitelezése ütemtervnek megfelelően halad. A nyári és őszi hónapokban útlezárásokra, módosított vasúti menetrendre és vonatpótlásra is számítani kell az erre közlekedőknek. Elkészült és ideiglenesen forgalomba helyezték az Isaszeg és Gödöllő közötti jobb és bal vágány alépítményét, felsővezeték-rendszerét, valamint a Gödöllő Államitelepek megállóhely új peronját is.

Befejezték Rákosligetnél az új forgalmi kitérő pályaépítését, felsővezeték-építést, továbbá a térvilágítási munkálatokat is. Pécel állomás biztosítóberendezését 2018. július elején konténerbe költöztették, hogy 2018. II. félévében megkezdődhessen a felvételi épület felújítása is. Július elejétől zajlik a Rákosliget – Pécel vonalszakasz bal vágányának korszerűsítése. A munkálatok várhatóan szeptember közepéig befejeződnek, és megkezdődhet a jobb vágány átépítése is.

Utastájékoztatás a 80a-n: a spárga az új cellux

A vasúti pályaépítéshez kapcsolódóan több helyen teljesen lezárják az útátjárókat. Budapesten a nyári hónapokban előre láthatólag a következő időszakokban kell forgalmi változásokra számítani:

  • Tarcsai úti átjárót teljesen lezárják július 20-án, 20 órától július 26-án, hajnali 5 óráig, valamint augusztus 23-a, és augusztus 28-a éjszaka.
  • A Ferihegyi úti átjáró zárva lesz az augusztusi hétvégéken (kivéve az ünnepi hosszú hétvégét) péntek 20 órától, hétfő hajnali 4 óráig.
  • A Szabadság sugárúti átjárót a július 28-ai, augusztus 24-ei, és szeptember 7-ei hétvégéken zárják le a forgalom elől péntek 20 órától hétfő hajnali 4 óráig.
  • Ősszel mindhárom átjárónál további lezárások várhatóak.

Építkezés

A Gödöllő-Hatvan közötti szakaszon is nagy erőkkel dolgozik a kivitelező. Az Aszód és Tura közötti jobb vágány teljesen átépült, valamint Hévízgyörk és Galgahévíz megállóhelyek jobb vágány melletti új peronját is forgalomba helyezték, ezeken a szakaszokon jelenleg a bal vágányon és a bal vágány melletti peronon dolgoznak, előreláthatóan ezek is elkészülnek a héten.

A Gödöllő és Tura állomásokon, valamint Rákos – Pécel és Tura – Hatvan állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Hatvan vasútvonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a következő hónapokban. Várhatóan szeptember elejéig időszakosan, több szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek