Rendszeresek lesznek a kínai konténervonatok Szlovákiában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.11.08. 09:00
AWT_01

A szlovák és a kínai közlekedési miniszter egyetértési megállapodást is aláírt, amelynek célja megteremteni a Kína és Európa közötti, Szlovákián keresztül történő vasúti teherszállítás szükséges feltételeit. Érsek Árpád kiemelte, Szlovákia olyan tranzitországgá válhat, amely garantálja a kínai áruk átrakodását a széles nyomtávú vasútról a standard európai nyomtávú vasútra, valamint azok továbbszállítását nyugat felé. Már jelenleg is közlekednek tehervonatok Kínából Szlovákiába, az együttműködést azonban most rendszeresíteni kívánják. Ez azt jelentené, hogy rendszeres időközönként érkeznének a kínai tehervonatok Szlovákiába, amelyeket visszafelé is áruszállításra használnának ki. A Kína és Szlovákia közötti vasúti teherszállítás rendszeresítése számos üzleti előnnyel járna a Szlovákiában bonyolódó vasúti közlekedésre nézve.

(fotó: PKP CI)

A tárgyalásokat követően mindkét fél leszögezte, hogy kész elősegíteni a két ország közötti közlekedés és logisztika támogatásának feltételeit. A tervek között szerepel közös munkacsoportok létrehozása, továbbá közös részvétel a nemzetközi kiállításokon és vásárokon, nem utolsó sorban pedig a kölcsönös információcsere az intermodális szállítás fejlesztése területén.

A dunaszerdahelyi Metrans vállalat termináljába október elején futott be az első, Hszian városából érkező tehervonat. A szlovákiai célállomás elérése előtt át kell rakodni a konténereket a széles nyomtávú vasútról a standard európai nyomtávú vasútra. Az átrakodásra a kisdobrai (Dobrá) kombinált szállítási terminálon kerül sor, amely az egész tranzitútvonal egyik legfontosabb pontja. A kisdobrai átrakodó terminál a záhonyi átrakó tőszomszédságában van, csak néhány kilométerre a Záhony Porttól. A szlovák vasúti teherfuvarozó céghez (ZSSK Cargo) tartozó, két portáldaruval felszerelt intermodális központ átrakodási kapacitása évi 200 ezer konténer.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.