Repülőgép-karbantartó bázist adott át Bukarestben az Aeroplex

MTI/iho   ·   2024.10.19. 16:55
aeroplex_bukarest

A román Romaeróval együttműködésben létrehozott bázissal egy új, kiemelt jelentőségű piacra lépett be a magyar Aeroplex, Romániában ugyanis tizenhét nemzetközi repülőtér üzemel, és tizenegy légitársaság alakított ki székhelyet.

Az átadón elhangzott: folyamatosan növekszik a légi közlekedés szerepe az országok versenyképességének és konnektivitásának erősítésében. A nemzetközileg sikeres magyar cég regionális terjeszkedése nem áll meg Bukarestnél, kétoldalú együttműködések révén egész Kelet-Közép-Európára kiterjeszti légijármű-karbantartási szolgáltatásait. Másrészt így jelentősen növeli szakképzett munkaerő-kapacitását is az Aeroplex Közép-Európai Kft. – ebben az ágazatban nagyon kevés szakember van, nagy a kereslet irántuk, ezért is fontos megtartani a Romaero szakembereit.

A kelet-közép-európai együttműködéssel növekednek a magyar–román kapcsolatok egy olyan üzletágban, ami a jövő üzletága. A repülőgép-forgalom – mind az utasforgalom, mind az áruszállítás – növekszik, tehát az ilyen típusú repülőknek a karbantartása javulni fog. Ezt a piaci igényt tovább növeli az, hogy az új repülők előállítása lassul, mind a Boeing, mind az Airbus esetében.

Stefan-Radu Oprea román gazdasági, vállalkozásfejlesztési és turisztikai miniszter elmondta: sokan szerették volna megkaparintani a bajba jutott Romaero „ingatlanpiaci kincsét” Bukarestben, ugyanis a román főváros legkeresettebb északi térségében található, de a cég vezetőivel együtt azért kértek csődvédelmet, hogy az évszázados múltú céget meg tudják tartani a repülőgépiparnak. A magyar állami vállalattal szerencsés pillanatban megvalósult összefogás révén sikerült megmenteni a román állami tulajdonban lévő Romaerót. A román tárcavezető szerint a vállalat részvényeseinek, vagyis a román adófizetőknek is az az érdekük, hogy a Baneasa repülőtér melletti telken repülőgépeket és ne irodaházakat építsenek.

Az Aeroplex májusban kötött megállapodást a Romaeróval – a szerződés értelmében az Aeroplex a román vállalat a bukaresti Baneasa repülőtéren található infrastruktúráját, létesítményeit, eszközparkját és szakembergárdáját bevonva teljesíti ügyfelei karbantartási megrendeléseit.

Az Aeroplex első bukaresti kliense a litván KlasJet chartertársaság, amely négy repülőgép karbantartására kötött szerződést; az elsőnek, amelyen októberber elsején kezdtek dolgozni, már be is fejeződött az átvizsgálása.

(Nyitóképünk forrása: Aeroplex)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek