Ritkább járatok Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.01.10. 14:00
00

2012 szeptemberében történt nagymértékű átszervezés a prágai tömegközlekedésben, amiről az iho.hu tájékoztatott. Akkor azt mondták, 400 millió koronás megtakarítást érnek el a megszorítások által. Azóta az utasközönség igényeihez igazítva néhány intézkedést vagy visszavontak, vagy enyhítették azokat. Ez persze nem tette lehetővé a kívánt költségcsökkentés elérését.

Škoda 15T ForCity típusú villamos közelít a Malostranská megállóba<br>(a fotók a szerző felvételei)

Január 7-étől további járatritkításra került sor, főképp a munkanapok délelőtti völgyidejében. A villamosokra így Prágában hétköznap délelőttönként 10 perc helyett 12 percet kell várni a megállóban (a gerincjáratokon 5-ről 6 percre nő az intervallum). Mindez átmeneti intézkedés, jelzi a Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) internetes oldalán. A változások február közepéig, 17-ig lesznek érvényben. Szerintük ekkor van a legkisebb utasszám az egész év folyamán, így a lehető legkevesebb utast érinti majd a járatritkítás.

Karosa Citybus 18M típusú csuklósbusz 140-es metróbusz járatként

A villamosokon kívül a buszjáratoknál is van néhány változás, itt is a követési idő növelésével gondolják, hogy spórolnak majd némi pénzt. A mostani változás nem az utolsó, hiszen márciusban újabb átszervezés esedékes, amit már jó előre bejelentettek. Ez a 2012-es szeptemberi átszervezést követő felmérések alapján bevezetendő változás lesz.

Kapcsolódó hírek