Rómából alig két óra alatt Pompeiibe

iho/vasút   ·   2023.08.09. 09:00
frecciarossa_pompeii

Kíváncsi az ókori romvárosra? Az FS Trenitalia vasárnapi közvetlen nagysebességű járatával könnyen és gyorsan ellátogathat oda.

Az olasz kulturális minisztérium és az olasz nemzeti vasút Ferrovie dello Stato Italiane megállapodásának köszönhetően a Pompeiibe látogató turisták vasárnaponként közvetlenül, kényelmesen és gyorsan juthatnak el a fővárosból, népszerűsítve a turizmust és a kultúrát az ország történelmi helyszíneihez való eljutás megkönnyítésével. Pompeii ma a világ egyik legnépszerűbb régészeti lelőhelyeként évente több millió látogatót vonz és ragad magával, erősítve az olaszországi turizmust.

A napokban elindított új szolgáltatás első járatán tiszteletét tette Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, az olasz kulturális miniszter Gennaro Sangiuliano, valamint az FS Italiane Group vezérigazgatója, Luigi Ferraris is.

A csak vasárnapokon közlekedő vonat reggel 8 óra 53-kor indul Róma Termini pályaudvaráról, a járatra a vasúttársaság zászlóshajójának számító Frecciarossa 1000-es motorvonatot ad ki az FS Trenitalia. Az út során az utasok a fedélzeten található utastájékoztató monitorokon futó videók által megismerhetik az ókori Pompeii városának történelmét. Miután a vonat 10 óra 40-kor befut a romváros déli bejáratától mindössze 850 méterre található Pompeii vasútállomásra, egy úgynevezett Pompeii Link transzferbusz viszi az utasokat az 1997 óta a világörökség részének számító helyszínre. A körülbelül 170 hektáron (közel 0,7 négyzetkilométeren) elterülő, felbecsülhetetlen régészeti értékű helyen időszámításunk szerint 79 augusztusában a Vezúv kitörésekor gyakorlatilag megállt az idő: a két napon keresztül kilövellő vulkáni hamu hét–nyolc méter vastagon lepte el a várost, teljesen betemetve azt, megölve ezreket. A romváros egész napos megtekintését követően 18:40-kor indul vissza a vonat, majd este 20 óra 55 perckor érkezik vissza Rómába.

Az alap jegyárak egy irányba 51 eurótól (körülbelül 19 ezer forint) indulnak, a nem visszatéríthető Speciale Frecce jegyek elővételben viszont akár már húsz euróért (7500 forint) is kaphatóak.

Az új járat csatlakozik a Róma és Pompeii között jelenleg is közlekedő napi ötven Frecciarossa-vonathoz, melyekkel az utasok Nápoly központi pályaudvarát (Napoli Centrale) is nagysebességű vonattal érhetik el, a nápolyi Piazza Garibaldi állomáson pedig a Trenitalia regionális járataira szállhatnak át.

(Nyitóképünkön egy, a pompeii járatot hirdető Frecciarossa-vonat. Kép forrása: news.italy24.press)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek