Romlott a cseh vasútipar

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.02.13. 14:00
kiskep

Ijesztő visszaesésnek tartja a múlt évi eredményeket a Cseh Vasútipari Vállalkozók Szövetsége (ACRI). Két év reményteljes növekedés után a vasútiparban dolgozó vállalatok bevétele 20 százalékkal csökkent. A 2012-es évet 67 milliárd koronával zárták – írja az E15 cseh gazdasági magazin.

(az E15 gazdasági lap táblázata)

Az ACRI képviselői a közelmúlt legrosszabb évéről beszélnek, s a búskomor eredményeket részben az export visszaesésének tudják be. A következő negatívan ható tényező a külföldi cégek konkurenciája, ezek közül főleg a német és olasz gyártók kavarnak be a cseh vasútiparnak.

Az export csökkenése mellett visszaesett a hazai megrendelések mértéke is. Ennek okai az európai pénzforrások csekély kihasználására, valamint a közbeszerzésekről szóló törvény negatív hatásaira vezethetők vissza. Számottevő javulásra 2013-ban sem lehet számítani, ezért valószínű, hogy a bevételkiesésnek foglalkoztatáspolitikai következményei is lesznek – figyelmeztetett az ACRI képviselője. Továbbá kiemelte, hogy hiányoznak a szériagyártásos nagy megrendelések, amelyek szinte teljesen letűntek az utóbbi években. Már a legnagyobb cseh megrendelő, a ČD is egyre több külföldi vasútipari cégtől vásárolja új vonatait. Példaként említhetjük a lengyel Pesa által gyártott cápákat (RegioShark), vagy a svájci-német pókokat (RegioSpider).

fotónk illusztráció<br>(forrás: E15.cz)

Kapcsolódó hírek