Ryan-Wizz ütésváltás

iho/repülés   ·   2012.02.14. 17:28

A két nagy fapados légitársaság budapesti háborújának újabb fordulataként az ír társaság uniós vizsgálatot kezdeményez közvetlen versenytársa, a Wizz Air ellen, szerintük ugyanis nem európaiak tulajdonában van a társaság – írja az Index. A Ryanair vezérigazgató-helyettese, Michael Cawley jelezte: az uniós légügyi előírások szerint minden, az EU-ban működő légitársaság tulajdonosainak többsége uniós kell hogy legyen, az EU-n kívüli maximális tulajdonhányad 49 százalék lehet. A Ryanair szerint ez az arány a Wizz Airnél magasabb, vagyis a cég tulajdonosainak többsége nem uniós állampolgár vagy az EU-ban székhellyel rendelkező szervezet, ezért kezdeményezik az eljárást.

A Ryanair szerint a Wizz Air mérlege egyébként nem a realitásokat tükrözi. Emellett „Oszkó Pétertől sem lesz magyar légitársaság a Wizz Air” – mondta Cawley.

„A Ryanair állítása a Wizz Air tulajdonosi struktúrájával kapcsolatosan – számos egyéb állításához hasonlóan – nem felel meg a valóságnak – hangzik a Wizz Air szerkesztőségünkbe eljuttatott cáfolata. Eszerint egy korábbi Ryanair bejelentés nyomán 2010-ben az Európai Bizottság az EU-törvényeknek megfelelőnek találta és elfogadta a Wizz Air tulajdonosi struktúráját. A tulajdonosi struktúra azóta sem változott. A társaság részvényeinek 96%-át EU-állampolgárok birtokolják.  „ A Wizz Air továbbra is arra fókuszál, amihez a legjobban ért: eljuttatni utasainkat a célállomásra megfizethető áron”. – hangzik a Wizz Air közleménye.

A Ryanair vezérhelyettese továbbra is azt állítja, hogy társasága a 2-es terminált hazsnálja majd Ferihegyen. „A Ryanair működéséhez infrastrukturális változtatásokra van szükségünk a reptéren, ehhez a kormány beleegyezésére is szükségünk van” – mondta Michael Cawley.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.