Scania AXL: önvezető teherautó fülke nélkül

iho/közút   ·   2019.12.29. 09:00
scania_tanulmanyjarmu0

A nehézkategóriás önvezető járművek újabb kinccsel gyarapodtak: a Scania kifejlesztett egy tanulmány-tehergépkocsit, amelynek kialakítása még fülke nélkül is a vállalat moduláris rendszerén alapul. Miközben a különféle iparágak keresik, hogy miként tehetnék gördülékenyebbé és még fenntarthatóbbá a fuvarozást, egyre inkább figyelembe veszik az önvezető járműveket. A bányák és a nagy, zárt építési területek jó példák azokra a környezetekre, amelyek kedvezők az önvezető kísérletekhez, mivel ezek jól szabályozott helyszínek.

(fotók: Scania)

Az önvezető járművek esetében a szoftver sok szempontból fontosabb, mint a hardver. A Scania AXL járművet egy intelligens vezérlőkörnyezet irányítja és felügyeli. Például a bányákban az önvezető működést egy logisztikai rendszer támogatja, amely megmondja a járműveknek, hogy hogyan kellene végrehajtaniuk a feladatokat.

A tanulmányjárművet hajtó belső égésű motor jó példája annak, hogyan férnek meg egymással a hagyományos és az új műszaki megoldások. A teherautó bioüzemanyaggal működik, a hagyományos fülkét egy új, intelligens elülső modul helyettesíti.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek