Schiphol újra Európa első négy reptere között

iho/repülés   ·   2012.01.05. 17:00
Schiphol_cim

Amszterdam Schiphol (AMS) nemzetközi repülőterének vezetősége közzétette a 2011-es év gyorsmérlegét. Az előzetes adatok szerint, az elmúlt évben a holland légikikötőben összesen mintegy 49,8 millió utast indítottak és fogadtak, ami a 2010-es adathoz képest (45,2 millió fő) 10,2 százalékos növekedést jelent, és e mutatószám, illetve piaci részesedése alapján Schipol – a londoni Heathrow, a párizsi Charles de Gaulle, és a németországi Fraknkfurt után – Európa negyedik legnagyobb repülőterének számít - írja a TTG hírlevele.

A repülőteret üzemeltető cégcsoport elnök-vezérigazgatója Jos Nijhuis szerint a 2011-es rekordforgalom ellenére, az idei év új kihívásokat hoz számukra: a gazdasági és pénzügyi válság miatt már azzal is elégedettek lennének, ha a várhatóan csökkenő air cargo forgalom ellensúlyozására, 2012-ben meg tudnák ismételni a tavalyi utasforgalmat. 2011-ben ugyanis az előző évhez képest csaknem azonos mennyiségű – mintegy másfél millió tonna – légiárut kezeltek.

Biztatóan alakultak viszont a gépmozgások, a fel- és leszállások száma tavaly 8,8 százalékkal, 386 ezerről 420 ezerre növekedett. 2011-ben a repülőtér – mely az Air France-KLM cégcsoport, valamint a SkyTeam légi szövetség fontos bázisa – újabb 12 várossal létesített közvetlen légi összeköttetést, és az év végén már összesen 313 (ebből 169 európai) célállomásra lehetett repülni Amszterdamból. Az elmúlt év új járatai között szerepelt többek között a kínai Guangzhou és Hanghou városa, továbbá Rio de Janeiro, Buenos Aires, Havanna és az amerikai Orlando.

A repülőtér vezetősége a jelenlegi recesszió ellenére, hosszabb távon a légiforgalom növekedésére számít, ezért folyamatosan dolgoznak többek között az utasterminálok és az air cargo bázis bővítésének tervein.

Kapcsolódó hírek