Skót Typhoonok és Herculesek?

iho   ·   2013.11.29. 11:00
cim

Skóciában 2014-ben lesz népszavazás arról, hogyan alakul az Egyesült Királyság eme tagjának sorsa, vagyis: lesz-e független Skócia. A népszavazás várható eredményét sokan annak fényében latolgatják, hogy a skótok többsége a jelenlegi adózási állapotokat kedvezőbbnek ítéli, mint egy független állam kereteiben, és ezért gyanítható a nem-szavazatok többsége, vagyis Skócia marad az eddigi státuszában.

Az új skót légierő gerincét a Typhoonok alkotnák...

Ugyanakkor a skót kormány kötelességének érzi, hogy ha mégis másképp dönt a lakosság, és 2016 márciusától Skócia függetlenné válik, kidolgozza a szükséges terveket erre az esetre is, vagyis prognosztizálja az önállóság kereteit. Ennek a 670 oldalas dokumentumnak a részeként adta ki a kabinet a függetlenségre vonatkozó védelmi elképzeléseit, ebben pedig szerepel az új önálló skót légierő is.

A dokumentum a legfontosabb védelmi kérdésnek azt tartja, hogy a jövendő skót állam szabaduljon meg az Egyesült Királyság ott felhalmozott nukleáris eszközeitől. Az atomarzenál fenntartása teljesen fölöslegesen vonna el 100 milliárd fontot a fegyverek egész élettartamára vetítve, hangzik az anyag, amely szerint London 2021-ig kell, hogy elköltöztesse a Clyde-ban, a Faslane haditengerészeti bázison állomásoztatott eszközöket.

...a szállító szerepkörben pedig a modern kiadású Herculesek dolgoznának

Mindeközben a skótok szerint a nukleáris elrettentő erő helyett sokkal inkább szorul fejlesztésre a tengerészeti felderítő és tengeralattjáró-vadász légiflotta, mert jelenleg a dokumentum szerint nincsenek olyan eszközök, amelyekkel a parti vizek ellenőrizhetők lennének. Ez a kérdés London számára mindenképp eléggé égető, miután az ebben a szerepkörben használt Nimrodok továbbferjlesztési programját törölték, a még meglévő gépeket 2011-ben kivonták a hadrendből.

Az anyag szerint az Egyesült Királyság 93 milliárd font értékű katonai eszköztárát a független Skóciával meg kell osztani, eszerint az új államot 7,8 milliárd fontnyi eszköz illeti meg. A skót védelmi erő 15 ezer hivatásos katonával és ötezer tartalékossal állna fel. A független légierőnek pedig 12 Eurofighter Typhoon harci géppel kellene megkezdenie a működését légvédelmi feladatkörben, valamint hat C-130J Hercules alkotná a merevszárnyú szállítógép-flottát, ezen kívül pedig egy helikopteres századot is fel kell állítani a RAF mostani állományából.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek