Sokak korai halálához vezet a dízelgépkocsik károsanyag-kibocsátása Európában

MTI/iho   ·   2017.09.20. 10:09

A Norvég Meteorológiai intézet, a Svéd Chalmers Műszaki Egyetem és az ausztriai székhelyű International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) kutatói kimutatták, hogy évente 425 ezer ember idő előtti halála hozható kapcsolatba a légszennyezéssel az Európai Unió huszonnyolc tagállamában, Norvégiában és Svájcban. Az idő előtt elhalálozás több mint kilencven százalékát a szállópor-ártalomból eredő légzőszervi és szív-és érrendszeri megbetegedés okozza. A járművek üzemanyagának égéstermékeiből származó nitrogén-oxid a szállópor-szennyezés egyik előfutára. A kutatók becslései szerint a dízelgépjárművek nitrogén-oxid-kibocsátása évente nagyjából tízezer ember idő előtti halálát okozza. Mintegy felüknek, nagyjából ötezer embernek az idő előtti halála annak számlájára írható, hogy ezen gépjárművek nitrogén-oxid-kibocsátása jóval magasabb a hivatalosan megjelölt értéknél. A benzinmotoros gépkocsik nitrogén-oxid kibocsátása alacsonyabb.

"Ha a dízelgépkocsik kibocsátása ugyanolyan alacsony lenne, mint a benzinmotorosoké, a tízezer idő előtti elhalálozás mintegy háromnegyede, azaz 7500 elkerülhető lenne" - idézte Jens Borken-Kleefeldet, az IIASA közlekedési szakértőjét az Eurekalert tudományos hírportál. A dízelgépkocsikból eredő nitrogén-oxidhoz köthető idő előtti elhalálozás a legmagasabb Olaszországban, Németországban és Franciaországban ezen autók elterjedése miatt. A szakemberek azonban azt is kiemelték, hogy Olaszországban az egy főre jutó kockázat kétszer akkora, mint Franciaországban. "Ez a káros légszennyezést tükrözi, különösen az erősen szennyezett Észak-Olaszországban" - tette hozzá Jan Eiof Johnson, a Norvég Meteorológiai Intézet kutatója. Az ilyen eredetű légszennyezéssel összefüggésbe hozható idő előtti elhalálozás legkisebb kockázatát Norvégiában, Finnországban és Cipruson mutatták ki, ahol a többi vizsgált országhoz viszonyítva egytizennegyed a kockázat.

Az Environmental Research Letters folyóiratban közzétett kutatás eredményei két évvel az után láttak napvilágot, hogy az amerikai Környezetvédelmi ügynökség bejelentette, hogy a Volkswagen kijátszotta a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó helyi előírásokat, gépjárműveik hivatalosan megjelölt nitrogén-oxidok kibocsátása nem egyezik meg a valós károsanyag-kibocsátással.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek