Sólyom: nincs még sem AOC, sem légialkalmasági

iho   ·   2013.08.29. 09:49
cim2

Nincsenek teljesen rendben az első Sólyom papírjai, adja hírül a Népszabadság. Bár A’lmos vezér megérkezett Magyarországra augusztus 18-án, ahogyan azt Vágó József, a Sólyom Airways Kft. ügyvezetője ígérte, hat órával később visszarepült Bournemouthba. Vágó korábbi közlése szerint alkatrészekért ment – ahol a fotók tanúsága szerint azóta is egy hangárban áll.

A lap kérdésére a Nemzeti Közlekedési Hatóság megerősítette, hogy magyar lajstromba vették a repülőt, amely HA-SHA regisztráció alatt repülhetne, ám a hatóság tájékoztatása szerint a folyamatos működéshez szükséges „standard légialkalmassági bizonyítványát” még nem állították ki.

A HSA eseti engedéllyel repült Budapestre majd vissza Angliába

A lap által megkérdezett szakértők szerint műszaki okok lehetnek a háttérben, vagyis igaz Vágó állítása, hogy a gép alkatrészekért ment vissza Angliába. Ez alapján mindenki a lízingcég által biztosított tartalék alkatrészekre (hajtómű, fékszárnyszett, futómű) gondolt, de könnyen lehet, hogy olyan dolgokért ment vissza, amelyeket még bele kell építeni – hangzik a cikk.

A cikkből kiderül, hogy a HA-SHA lajstromjelű gépre a Kajmán-szigetek Légügyi Hatósága által kiállított papírok alapján adott ki eseti repülési engedélyt az augusztus 18-ai átrepülésre, a lap információi szerint ezt az engedélyt aznap reggel kapta meg a társaság, csak a Budapestre, illetve Angliába történő visszarepülésre.

A HA-SHC érkezését a vezérigazgató szeptemberre ígérte, de a gépet még nem vették magyar lajstromba

– A cég AOC-engedélyének, valamint A kategóriás géppel történő kereskedelmi tevékenységre beadott kérelmének elbírálása folyamatban van – jelezte a Nemzeti Közlekedési Hatóság, egyben az is kiderüölt, hogy a következő, szeptemberre ígélrt gépre a HA-SHC előzetes lajstromjelet még nem jelölte ki a hatóság.

Mint azt korábban megírtuk, az iho/repülés a Sólyom Holding hétfői sajtótájékoztatón rákérdezett volna a HA-SHA helyzetére és a légitársaság működési engedélyére, de akkor a vezérigazgató jelezte, hogy erről később ad tájékoztatást, mert az akkori sajtótájékoztatónak nem ez volt a témája.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik! Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.