Somoskőújfalu felé került az ózdi ócskavas

Vörös Attila   ·   2017.08.13. 18:45
a88_somos

Az Indóház magazin legújabb, augusztus-szeptemberi számának hírrovatában két oldalon számolunk be arról, hogy hosszú évek múltán végre újra igazi teherforgalom volt Fülek és Somoskőújfalu között. Ennek oka az volt, hogy a vadnai Sajó-hidat felújították, így Ózdra vasúton csak Szlovákia irányából lehetett eljutni. Márpedig Ózdnak szerencsére újra komoly teherforgalma van: a vasműbe napi szinten viszik irányvonatokban az ócskavasat. A normál esetben Miskolcról közlekedő ózdi kiszolgálómenetek másfél hónapig Hatvan-rendezőből jártak a Salgótarján–Somoskőújfalu–Fülek–Sajólénártfalva–Bánréve–Ózd útvonalon.

Hatvanba érkezik egy, a szokásosnál rövidebb üres szerelvénnyel a 224-es Szergej. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A magyar oldalon a hatvani Szergejek, főképp a 224-es dolgozott, de néha a 108-as is előkerült. A Szergej Salgótarján külsőig elvitte a 20-25 kocsis rakott tehervonatokat, innen az erős emelkedőn két részletben húzta tovább az ócskavasas szerelvényt. Somoskőújfalun aztán találkoztak a szlovákok Búvárjaival, amikből általában kettő emelte fel Somosra az üres fordát. Kicserélték a vonataikat, aztán ki-ki ment vissza, ahonnan jött. Érdekesség: az ózdi oldalon a Bobó Kft. Bobója mozgott az ócskavasvonatokkal.

A vasútfotósok örömére a Hatvan–Somoskőújfalu (81-es) vonalon fotózás szempontjából viszonylag jókor jártak a tehervonatok: hajnalban indultak Hatvanból, dél körül pedig vissza Somoskőről, így számos fotóhelyen épp jókor jött a Szergej.

* *

Fotós kollégánk nyitott a magánszektor felé: esküvő, rendezvény, portré, családi képek műfajában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek