Sörmentén mentenek meg egy gőzöst a csehek

Korcsmáros Gábor   ·   2023.06.02. 10:01
CDNostalgie

Egy sörkülönlegesség vásárlásával a 365.024-es gőzös megmentését segíthetik az utasok. 

Újabb nemes kezdeményezés indult Csehországban, ami ha minden jól megy, egy legendás gőzmozdony megmentésével és felújításával végződik. A Cseh Vasutak járatain a ČD Minibar szolgáltatás keretén belül árusítják a pilseni Proud sörgyár által gyártott Kryšpín világos lágert, s a sör eladásából befolyt összeget az egyik legendás gőzmozdony, a 365.024-es „Hatvanötös” (Pětašedesátka) felújítására fordítják. A kezdeményezés a ČD Nostalgie és a pilseni Proud sörgyár közös projektje. 

A Cseh Vasutak által üzemeltetett minibár szolgáltatás összesen százhetvenegy járaton érhető el országszerte a Západní expres (Prága−Plzeň), Krušnohor (Prága−Ústí nad Labem−Cheb), Hradečan és Krakonoš (Prága–Hradec Králové), Ostravan (Prága−Ostrava), Slovácký expres (Prága−Luhačovice), Vysočina (Prága−Brno), Rožmberk (Brno−České Budějovice−Plzeň), Svitava (Prága−Česká Třebová−Brno) és Moravan (Břeclav−Bohumín) vonatokon. Ezen kívül még a ČD vasúti múzeumának kertjében, Lužnában is kapható a sörkülönlegesség. 

A gőzmozdony állapota 2018-ból, amikor a németországi Meiningenben végeztek rajta javításokat

A 365.024-es „Hatvanötös” idén ünnepeli gyártásának századik évfordulóját, ezért szeretnék még az idén összegyűjteni a javítására szükséges pénzt. A gőzös a Lužná u Rakovníka városka mellett lévő vasúttörténeti múzeumban pihen, ott várja további sorsát. A mozdonyt 1923-ban gyártotta az Első Cseh-Morva Gépgyár Prágában (První Českomoravská továrna na stroje v Praze). Tervezői a Vojtěch Kryšpín köré tömörült mérnökök voltak. 
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek