Spanyol vasúti tragédia: hol voltak a lassújelek?

iho   ·   2013.09.15. 19:00
santiago_kk

A júliusban Santiago de Compostela közelében történt vasúti szerencsétlenség ügyében tovább nyomoznak a spanyol hatóságok – írja a Spiegel Online. Kiderült, az Adif, a spanyol infrastruktúráért, valamint a pályafenntartásért felelős állami vállalat szintén felelős lehet a történtekért. Az Adif elnökét, Gonzalo Ferrét, valamint két elődjét is kihallgatták. Az eddigi vizsgálatok szerint a pálya mentén nem volt megfelelően előjelezve, hogy hamarosan nyolcvan kilométer per órás sebességgel bejárható pályarész következik. A hatóságok szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy a szerelvény jóval gyorsabban - százötvenhárom kilométer per órás sebességgel - haladt az ominózus ívben, ahol ennek következtében kisiklott. A fékezést ugyanis sokkal korábban meg kellett volna kezdenie. A szerencsétlenségben hetvenkilenc ember vesztette életét.

A tragédia helyszíne<br>(fotó: Contando Estrelas, Wikipedia)

A hírek szerint további gyanúsítások várhatók az ügyben. A vádlottak padjára kerülhetnek a vasútbiztonsági részlegért felelős vezetők is. A Spiegel cikke szerint ugyanakkor a spanyol állami vasúttársaság, a Renfe egyetlen irányítója ellen sem indul vizsgálat.

Mint azt korábban írtuk, a balesetet szenvedett szerelvény mozdonyvezetőjét még a nyáron meghallgatta a bíróság. A baleset utáni első hírek mind a mozdonyvezető hibáját emlegették, a spanyol mozdonyvezetői szakszervezet ugyanakkor rögtön kiállt a harminc éves tapasztalattal rendelkező masiniszta mellett. Ha kiderül, hogy az Adif is szabályt sértett, beigazolódhat az a korábbi feltételezés, hogy az egy éve átadott gyorsvasúti szakaszon nem tartották be kellően a biztonsági előírásokat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek