Super Puma-baleset a kitermeléseknél: videó!

iho   ·   2016.04.30. 11:15
cim

A baleset utáni nap jelent meg az interneten egy elképesztő felvétel, amely azt mutatja, hogy a helikopter teljes rotorja hogyan pörög és zuhan a gépről leválva a földre.

A Guardian szerint Norvégia és az Egyesült Királyság után világszerte repülési tilalmat rendeltek el a típusra.

Korábban írtuk:

Senki nem éltel túl a norvégiai helikopter-balesetet, az áldozatok száma tizenhárom, köztük egy brit és egy olasz állampolgár. Az Airbus Helicopters H225  (korábban Eurocopter EC225) Super Puma típusú kéthajtóműves gép Bergen városától nyugatra, Solsvik település közelében, Turoey szigeténél csapódott a vízbe, illetve a partra, miközben a Statoil olajplatform dolgozóit szállította Bergenbe. A gép üzemeltetője a CHC Helicopter Service volt.

A szemtanúk mindegyike a helikopter felől érkező, a szokásos hajtóműhanghoz képest egészen más, erős zajra figyelt fel, egyikük szerint a főrotor lapátjainak egyike, mások szerint több lapát, illetve a teljes rotor tört le és esett le a gépről, amely mintegy hatszáz méteres magasságból kezdett erős süllyedésbe majd kétszáz méterről zuhant a felszínig. A helikopter állítólag már a levegőben égett a kabin fölött, vagyis ahol a két hajtómű és a főrotor reduktora dolgozik. A gépről letört rotorlapátokat a törzs roncsaitól 2-300 méterre találták meg.

A helikopter két rögzítőjét is biztonságba helyezték, a norvég polgári légihatóság a típusra repülési tilalmat rendelt el. Ezt követően a brit hatóság is hasonló döntést hozott, ami már komoly mértékben érintheti az északi-tengeri kitermelések munkáját, amelyeknek ellátásában, a személyzetek szállításában a helikopterek, köztük a Super Pumák kulcsszerepet játszanak.

A BBC szerint brit baleseti kivizsgálók egy csapata is a helyszínre utazott, hogy részt vegyen a vizsgálatban, tekintettel nemcsak a brit áldozatra, hanem a típus jelenlétére is az Egyesült Királyságban. És feltehetően azért is, mert a Pumákkal korábban is voltak balesetek. 2009-ben egy gép főrotorjának reduktorában – a vizsgálat megfogalmazása szerint – „katasztrofális meghibásodás” történt, amelynek következtében a főrotor levált a gépről. A Super Puma a vízbe csapódott, és a fedélzeten lévő mind a tizenhat személy életét vesztette.

2012-ben két incidens is történt a skót partok közelében, és mint kiderült, mindkét baleset a gép főrotor-reduktorának hibája miatt történt. Mindkét alkalommal sikerült minden utast és pilótát kimenteni, 2013-ban azonban egy AS332-es katasztrófája négy halálos áldozatot követelt.

A brit hatóságok egy időre akkor is repülési tilalmat rendeltek el a Super Pumákra, de aztán engedélyezték a gépek repülését. Norvégiában 1997-ben volt utoljára helikopter-szerencsétlenség, akkor tizenkettő halottja volt a balesetnek.

A BBC által idézett szakértő szerint 2013 óta komoly módosításokat hajtottak végre a reduktorban, és egyelőre nem lehet tudni, hogy a mostani balesetet mi okozta. A Super Puma megbízható és jó típus, amelyet a gyártó folyamatosan fejleszt tovább, hangzik a szakértő nyilatkozata.

Portálunk is beszámolt 2014 tavaszán arról, hogy az Airbus Helicopters megkapta EC225-ös típusának újratervezett függőleges kúpfogaskerék tengelyére a légialkalmassági engedélyt, ugyanakkor az olajkitermelésen dolgozók körében akkoriban egyfajta civil szerveződés indult meg a típus ellen, még külön Facebook-csoport is alakult Destroy the Super Puma's címen. De a helikopter-üzemeltetők szakmai testülete, sőt, a brit pilótaszövetség is kiállt a gép mellett.

A Super Puma széles körben használt típusa a korábbi Eurocopter, most Airbus Helicopters néven működő gyártónak. Több mint 220 példánya repül világszerte. Továbbfejlesztett, nagyobb, megnövelt kapacitású és teljesítményű változatai most is gyártásban vannak. Az Airbus Helicopters közleményben fejezte ki sajnálatát és jelezte, mindent megtesz a vizsgálat sikeréért, legfőbb prioritása a biztonság.

Az üzemeltető a Reuters kérdésére emailben közölte, hogy a katasztrófát szenvedett gép korábban átesett a szükséges karbantartásokon és teljes mértékben repülésre alkalmasnak minősítették, a reduktorát idén januárban cserélték.

A tengeri platformok kiszolgálása különelegesen nehéz körülmények közötti repüléseket jelent, amelyek különleges megbízhatóságot és biztonságot követelnek a forgószárnyasoktól. Az ilyen munkát végző példányoknak speciális felszerelésük van arra, hogy esetleges vízreszálláskor kellő ideig, vagyis a mentőalakulatok érkezéséig a felszínen tartsák a gépet, de a mostani balesetnél a jelek szerint ilyen esélyről szó nem lehetett, a gép nem vízreszállt, hanem  forgószárnyát veszítve becsapódott.

A Wall Street Journel szerint a katasztrófa amúgy is kritikus időszakban éri az olajágazatot és a platoformokat kiszolgáló helikopteres cégeket, illetve magukat a helikopter-gyártókat: az olajárak visszaesése miatt a kitermelés mértéke csökken, a cégek pedig felülvizsgálják korábbi rendeléseiket és kevesebb új forgószárnyasra tartanak igényt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.