Szegeden vége a fővárosi GVM-korszaknak

Harmati Marcell   ·   2024.06.29. 18:00
01_gvm_szeged

Egy fotós menettel még körbementek a trolibuszbarátok a városban.

Tavaly döntött úgy a Szegedi Közlekedési Társaság, hogy a Škoda 15Tr trolijai mellé tartalékjárműnek bérel hat Ikarus 280.94 GVM-et a BKV-tól, és ezeket veti be, ha „baj van”. Azért volt szükség erre az átmeneti megoldásra, mert a Zöld Busz Programban megnyert négy SOR troli az eredeti határidőre nem érkezett meg Szegedre. Kocsiszám szerint a 215-ös, a 223-as, a 224-es, a 226-os, a 245-ös és a 268-as trolit bérelte a BKV-tól az SZKT; futásalapú elszámolással, azaz annak megfelelően fizettek bérleti díjat, ahány kilométert használták a GVM-eket. A trolik 2023 decemberében álltak forgalomba. A típus egyébként nem ismeretlen Csongrád-Csanád vármegye székhelyén: közel harmincöt évig közlekedtek ilyen járművek Szeged trolibusz-hálózatain, egészen 2018-ig.

Körtöltés utca, végállomás. Kattintson képünkre, galéria nyílik a szerző fotóiból!

Kiderült, jól bérelt az SZKT, ugyanis a trolik nem igazán váltak be, főleg a telephelyen pihentek, azaz sokat nem futottak. Információink szerint július elején vissza is viszik a GVM-eket a fővárosba. Sőt, felröppent olyan értesülés is egy fórumon, hogy még az is lehet, nem mennek sehova a járművek, Szegeden selejtezik azokat.

A makkosházi hurokban

Épp ezért, az Ikarus Tours nevet viselő, Facebook-csoport Schmidt L. Valentin vezetésével fotós menetet szervezett június 23-ára a megmaradt egyetlen üzemképes Ikarus GVM-mel, a 245-össel. A 10-es vonal önálló szakaszát leszámítva a résztvevők végigutazták, végigfotózták az egész hálózatot. A menet azt is jelentette, múlt hét vasárnap közlekedett utoljára Ikarus GVM Szegeden, mert már nem számolnak velük a közforgalomban.

Makkosház végállomás, fiatalabb „Ikarusokkal”

Az időjárásra nem lehetett panasz, a fotósmenet ideje alatt hol erőteljesen sütött a nap, hol félárnyék volt, a hőség volt inkább a kellemetlen. Pedig eredetileg esős időt jósoltak aznapra, ám a felhők szerencsére csak késő délután érkeztek meg, amikor már úton volt hazafelé a társaság.

Vannak graffitik, amik kifejezetten igényesek. Ez például illik is a városhoz, hisz egykoron Bengálik is vitték a villamosozni vágyókat

Kerestük az SZKT-t, erősítsek meg a visszaadással, a selejtezéssel, a használattal kapcsolatos információinkat, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Nyitóképünkön: indulás előtt a Körtöltés utcában található telepen. Ekkor még nem gondoltuk, hogy nem ez lesz az utolsó napos képünk

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek