Szétfoszlott álom, elemeire bontották a Mriját

iho/repülés   ·   2023.09.27. 12:00
a225

Mivel reménytelen a magányos óriás újjáépítése, a jelek szerint a félkész Antonov An-225-ös kapja meg a használható alkatrészeket. A kettes Mrija befejezése azonban alaphangon ötszázmillió dollárba kerülne.

Az Ukrajna elleni orosz invázió részeként 2022 februárjában lezajlott hosztomeli repülőtéri csata során a karbantartás alatt álló gépet találat érte. A közzétett felvételek alapján a teherszállító repülőgép javíthatatlan károkat szenvedett.

Néhány, a közelmúltban készült fotó tanúsága szerint a világ legnagyobb repülőgépe törzsének hátsó traktusát leválasztották a sérült részről, eltávolították a szárnyakat és az orrészt. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a még használható alkatrészek sorsa mi lesz: egyrészt időről időre felröppennek a hírek arról, hogy néhányukat felhasználják a másik, még mindig félkész állapotú An-225-ös befejezéséhez (ami hozzávetőlegesen ötszámillió dollárból valósítható meg, de nyolcszázmillióról is volt már szó), illetve a hatból megmentett három gázturbinás sugárhajtóművet az ugyanilyenekkel repülő, egy számmal kisebb An-124-esek, azaz a Ruszlan-program kaphatja meg.

Az említett fotókról jól kivehetők a törzs két oldalán lepakolt szárnyak, továbbá az is, hogy a harcok nyomait, és a többi, a szabad ég alatt megsérült repülőgépet eltávolították. A A héttengelyes főfutók viszonylag jó állapotban még megvannak, a szárnyak is javíthatók.

A bizonytalan információknak az a magyarázata, hogy Antonov cég a jelenlegi ukrajnai helyzetre tekintettel, munkatársai biztonságának védelme érdekében jelenleg nem ad nyilvános információkat a programmal kapcsolatban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek