Szigorú szankciók Hevesben

iho/biztos út   ·   2012.04.17. 10:14

Az új rendelkezések apropóján a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjét az idei első negyedév szabálysértési mutatóiról kérdezte a Heves Megyei Hírlap, annak érzékeltetésére, hogy miért is vált szükségessé a szabályozás szigorítása.

– Ez év első három hónapjában – válaszolta Meggyesfalvi Tamás rendőr alezredes – 2942 ember ellen tettünk szabálysértési feljelentést. Ezt indokolta cselekményeik tárgyi súlya, illetve az, hogy az elkövető a helyszínen nem ismerte el a szabályszegést, vagy nem volt hajlandó kifizetni a felajánlott helyszíni bírságot. Helyszíni bírsággal 3503 állampolgárt sújtottunk. Mindezen túl egyes szabálysértések közigazgatási procedúra hatálya alá tartoznak, s ilyen esetekben a rendőr kizárólag közigazgatási eljárást indíthat el, fix összegű bírságokkal. Közéjük sorolandó például a gyorshajtás, a tilos jelzésen áthaladás, gépjármű vezetése ittas állapotban, a biztonsági öv használatának elmulasztása.

Az alezredes elmondta, hogy negyedév alatt összesen 3479 közigazgatási eljárást kezdeményeztek megyénkben. Sebességtúllépésért 2784 motorost, autóst marasztaltak el, 285 közlekedő a biztonsági övét nem kapcsolta be, 59 sofőr nem tett eleget a közlekedési lámpa tiltó jelzésének, továbbá 303-an megszegték a megállni, vagy várakozni tilos előírást. Szeszes ital hatása alatt ellenőrzéskor 58 járművezető állt, 53 forgalomban részt vevő ellen az ittasság miatt büntetőeljárás indult, míg nyolcan a külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművek használatával kapcsolatos rendelkezéseket sértették meg.

Kapcsolódó hírek