Mozdulj a jó irányba!

iho/közút   ·   2012.09.14. 17:33

Szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét (EMH) programjait. Magyarország – ahogy már évek óta – a legjobbak között szerepel a programsorozatban, nemzetközi összehasonlításban ugyanis kimagasló a hazai települések részvételi aránya. Az idei programsorozat mottója: „Mozdulj a jó irányba!” Az egy hetes kampány célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze, és a gépkocsin kívüli egyéb járművek használatára hívja fel a figyelmet. E célok érdekében számos önkormányzat szervez programokat országszerte. A hazai települések részvételét az infrastruktúráért is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja.

Három nappal a rendezvény kezdete előtt mintegy 2000 európai település jelezte: csatlakozni kíván az egyre népszerűbb kezdeményezéshez. Hazánk jelenleg Spanyolország és Ausztria után a harmadik helyen áll nemzetközi összehasonlításban. A mostanáig jelentkezett 103 önkormányzat között vannak olyan résztvevők (ilyen pl. Budapest Főváros Önkormányzata is), amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezik, mások zömében a szeptember 22-i Autómentes Napra készülnek programokkal.

Az Európai Mobilitási Hét keretében szeptember 20-án, a városligeti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ad otthont a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, a környezettudatos és biztonságos közlekedésre nevelő rajz-, fotó- és családi kreatív pályázat eredményhirdetésének és díjátadójának. A Közlekedési Múzeum előtti parkolóban és annak környékén 12 és 16 óra között Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Napot szervez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Budapest Főváros, a BKK-Budapesti Közlekedési Központ és közlekedésbiztonsági partnerei az Élet Úton program keretében. A programok során a gyerekek részt vehetnek kerékpáros ügyességi versenyen, KRESZ-vetélkedőn, a gyalogos traffipaxszal lemérhetik, milyen gyorsan tudnak futni. A BringaMánia Parkban kicsinosíthatják biciklijüket, és látványos bringás bemutatókat is végigizgulhatnak. A részletes program ide kattintva elérhető.

Szeptember 22-én a Fővárosi Autómentes nap rendezvényén az NFM önálló standdal jelenik meg, az autóforgalom elől elzárt Andrássy úton. A szervezők ingyenes zenés- táncos produkciókkal, közlekedésbiztonsági játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a családosokat. A műsor háziasszonya és egyik fellépője Keleti Andrea táncművész lesz. Az NFM Pavilon programjai ezen a linken olvashatók.

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. a teljes Mobilitási Hét ideje alatt ingyenesen szállítja a kerékpárokat, számos vidéki helyszínen a helyi közösségi közlekedési vállalatok nyújtanak ingyenes és kedvezményes szolgáltatást az Autómentes Nap alkalmából.

Kapcsolódó hírek