Szintbeli kereszteződés egy vasúti gócpontban

Takács Zsolt   ·   2012.03.27. 15:00

Győrben az Újlak utcai vasúti átjárót a közlekedők többsége – amennyiben teheti – elkerüli. A fénysorompó gyakorlatilag tízpercenként vörösre vált. A közúton feltorlódik a sor, a gyalogosok és a biciklisek idegesen toporognak, a vágányokon viszont megindul az élet. A fotósok és vasútrajongók legnagyobb örömére. A sokszor tíz percig tartó lezárás alatt öt szerelvény is közlekedhet az átjáróban.

A lezárások időtartama olykor indokolatlannak tűnik, mivel a két elhaladó szerelvény között hosszú percek telnek el. Öt vágány szeli át az átjárót. Ezek közül kettő az 1-es fővonal vágányaiban folytatódik Hegyeshalom felé. A 8-as vonal szintén erre hagyja el a várost Sopron irányába. Mindkettő intenzív teher- és személyforgalmat bonyolít le. Továbbá a GYSEV pályaudvart a győri állomással összekötő vágány is itt húzódik. Ezen napközben főleg a tárolóra guruló szerelvények közlekednek, melyeket a fűtőháztól rövid úton egy félreeső vágányra továbbítanak. Az ötödik vágány használaton kívül van.

Az átjáró teljes pompájában<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotó: a szerző)

Az átjáró tíz méter széles, kétsávos és kerékpársávos is. Az állomás, a kocsijavító üzem és a fűtőház közlesége már önmagában indokolja a sűrű forgalmat.

Az állomásról induló vonatok jelzőállítása is késleltetve van a kereszteződés biztonsági berendezéseihez képest. Ráadásul a le és felszálló utasok miatt a vonat többnyire a szabad jelzés ellenére sem mindig indulhat azonnal.

Akad autós, aki nem várja meg, míg a vonatok áthaladnak. Inkább másik útvonalat választ. Ezt javasolja egyébként a vasúttársaság is. Elmondásuk szerint, a helyzet komplikáltsága miatt, a lezárási idők csökkenése nem várható.

Pár száz méterre közúti felüljáró, a másik irányban az állomás területén gyalogos aluljáró található. 700 méterre a Baross-híd, 900 méterre pedig a Tihanyi Árpád utcai aluljáró is használható. A forgalmas kereszteződést a felsorolt körülmények ellenére mégis sokan használják. A probléma az, hogy a biciklisek és a gyalogosok már rutinszerűen kelnek át a tilos jelzés ellenére is.

Helyszíni szemlénk alkalmával – délután 15 és 16 óra között – tízszer csukódott le a sorompó. Többnyire két-három percre, ám egy közel tíz perces lezárást is elcsíptünk. Öt szerelvény közlekedett az átjáróban ez idő alatt. A tapasztalt sofőrök leállították a motort, az optimisták viszont beindították az első szerelvény elhaladtával.

Látványban nem szűkölködtünk: Gigant,  Szili, Taurus, Talent és egy tehervonat élén dupla Floyd „tette tiszteletét” a kereszteződésben.

Kapcsolódó hírek