Szmogriadó riasztási fokozata lehet szerdán Budapesten

MTI   ·   2011.11.15. 18:22

Egyre nő annak a valószínűsége, hogy szerdán a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát, közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel. A riasztási fokozat elrendelése esetén a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz csütörtök reggel 6 órakor lépnek életbe, áll az önkormányzat közleményében.

Amennyiben szerda hajnalban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor a vonatkozó jogszabályok alapján másnap reggeltől akár a gépjárműforgalmat is korlátozhatják. A fekete vagy piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó riasztási fokozatának ideje alatt a fővárosban nem közlekedhetnek.

2011.11.08-án is lilás por és ködfelhő borult a fővárosra.<br>(fotó: Arnold Balázs)

A riasztási fokozat időtartama alatt a gépjárművek használatára vonatkozó korlátozó intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart, annak megsértése szabálysértésnek minősül. Az intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Tarlós István főpolgármester arra kérte a lakosságot, hogy szerdán és csütörtökön figyeljék a reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelenthessen. Köszönetet mondott továbbá azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, és továbbra is korlátozzák autóhasználatukat, a közösségi közlekedést részesítve előnyben, áll a közleményben.

Budapesten kedden a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a főpolgármester, mert vasárnap és hétfőn a város több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja.

Egy galamb repül a Duna fölött, a fővárost lilás-szürkés szmog borítja<br>(fotó: Kovács Tamás MTI)

Kapcsolódó hírek