Szóló Solaris–Škoda Trollino érkezett Budapestre, a 75-ös és 80-as vonalakra áll be a próbafutások után

iho/közút   ·   2023.02.06. 18:00
01_bkk_troli

Újabb típussal bővül a főváros trolibuszflottája, miután hétfőn hajnalban Budapestre érkezett a Solaris–Škoda Trollino típusú jármű első szóló verziója. Az elmúlt fél évben tizenhat csuklós jármű állt forgalomba Budapesten. A trolibuszok annak a negyvennyolc járműből álló flottának a tagjai, amik szinte még 2014-es áron kerülnek a fővárosba.

Megérkezett Budapestre az első szóló Solaris–Škoda Trollino trolibusz, ami az utasforgalomba állítás előtt még a próbafutásokat is teljesíti. Szeptember óta összesen tizenhat új trolibusz – hat tavaly, tíz pedig idén februárig – állt forgalomban a fővárosban, ezek azonban mind csuklós járművek voltak.

A csehországi Plzeňből érkező trolibuszok átvétele és forgalomba állítása folyamatos. Az alacsonypadlós új járművekkel a 75-ös és 80-as vonalakon találkozhatnak a fővárosban közlekedők.

A lengyel–cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni. Az új járművek műszaki kialakítása megegyezik a már forgalomban lévő, negyedik generációs Trollinók kialakításával, csak a homlokfaluk változott meg a legutóbbi modellfrissítéskor; a különbségek már a 2021-ben érkezett két csuklós járművön is láthatók.

A fővárosi trolibuszpark megújulása annak köszönhető, hogy a BKK élt az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda járművek gyártójával kötött szerződése alapján megrendelte a fennmaradó negyvennyolc járművet. A járművek összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek, a számlát a Fővárosi Önkormányzat, fizeti, a trolik csak a forint–euró árfolyamromlás miatt drágultak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek