SZTK Rendező: újraértelmezve

Kemsei Zoltán   ·   2015.09.23. 16:15
00kicsi

„Majd ha a metró” – hallottuk ezt az ígéretet a kétezres évek elején, szinte nap mint nap, amikor a Móricz Zsigmond körtér átépítéséről esett szó. Az emblematikussá nemesedett hurokvégállomást 2002 júniusában szüntették meg, a kamaraerdei 41-esnek a Körtér és a mostani Újbuda-Központ között félúton, a szakorvosi rendelő előtt építették ki címben szereplő csúfnévvel illetett végállomást.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) komolyan harcba szállt a 41-es megcsonkítása, és ezzel értelmetlenné tétele (elvesztette volna a körtéri átszállási kapcsolatokat) ellen, a kampányba az időjárás is besegített. Az átépítést követő télen ugyanis a váltók befagyása miatt a Deák térig kellett járatni a 41-eseket, és ezzel megdőlt a „Bartók Béla útra nem fér el több villamos” dogma is. A 41-es villamosok (hosszas huzavona után) 2003. november 1-jétől a Batthyány térig járnak.

Helyzetkép szeptember 22-én: Újbuda-Központ, végállomás<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Funkciótlan maradt tehát a kiépített vágánykapcsolat, ami a Körtér felől csonka is: mindkét vágányba csak a Bocskai út felől kötötték be. Ennek a hiánypótlásnak láttak neki most (a Budai Fonódóval párhuzamosan), ami érdekes viszonylatokat generált a környék villamosközlekedésében.

Az építkezés miatt a 18-as villamost kettéosztották: a Kelenföldi pályaudvartól a Széll Kálmán térig, illetve Újbuda-Központtól a Savoya parkig járnak, szintén Újbuda-Központtól jár a 41-es Kamaraerdőig, a 47-es pedig Budafokig. A 19-es villamos ideiglenesen szünetel, a Deák tér és a Kelenföldi pályaudvar között a sűrített 49-essel lehet utazni. Mivel a Budafok kocsiszínből kiálló villamosok a Bartók Béla utat nem tudnák megközelíteni, úgyszintén problémás a Fehérvári út elérése Kelenföld kocsiszínből, érdekes kocsikiadásokkal is találkozhatunk. A megrövidült 47-esen Budafok kocsiszínből Tatra, a Széll Kálmán téri 18-ason és a 61-es déli ágán Kelenföld kocsiszínből kiálló Ganz csuklósok közlekednek.

A szeptember 26-27-i terelések, izgalmas viszonylatokkal<br>(forrás: BKK)

Az előttünk álló hétvégén újabb izgalmas meglepetésekkel lesz tele a budapesti villamoshálózat. Maratoni viszonylatok közlekednek majd csatolt Tatra szerelvényekkel: a Hengermalom úti vágánykapcsolatot kihasználva a Bécsi út/Vörösvári út végállomástól 1-18 jelzéssel Savoya parkig, 1-41 jelzéssel Kamaraerdőig, és 1-47 jelzéssel Budafok, Városház térig közlekednek a tuják, a 17-es villamospótló busz útvonala Albertfalva, kitérőig hosszabbodik, emellett 18-47 jelzéssel a Mórciz Zsigmond körtértől szintén Albertfalva kitérőig jár majd autóbusz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek