Talgo-fölvásárlás: a spanyol kormány elutasítja a magyar ajánlatot

Tevan Imre   ·   2024.03.06. 20:20
00_talgo_250

A Magyar Vagon cégcsoport mögött az oroszokat sejtik Madridban, így a közlekedési miniszter azt mondta kormánya nevében, „mindent megtesznek” a magyarok megállítása érdekében.

Óscar Puente, a baloldali spanyol kormány közlekedési minisztere egy konferencián beszélt a Magyar Vagon csoport felvásárlási ajánlatáról, amelyről tavaly november óta érkeztek hírek. A kormány elutasító döntésének indoka, hogy attól tartanak, hogy orosz befektetők vagy maga az orosz állam áll az akció mögött – írja az Activos spanyol portál.

A Dunakeszi Járműjavítót is birtokló Magyar Vagonnak korábban valóban voltak orosz kapcsolatai, az ajánlatban is részt vevő Ganz-MaVag International Kft. korábbi neve például Transmashholding Hungary Kft. volt, hiszen az orosz járműgyártó óriás volt az egyik tulajdonosa. Az Oroszország ukrajnai háborúja miatti szankciók következtében azonban az oroszoknak ki kellett szállniuk.

A Magyar Vagon pénzügyileg jó ajánlattal állt elő a Spanyolországban a stratégiai vállalatok közé sorolt Talgo járműgyártó felvásárlására. A tőzsdei cég részvényeiért 5 eurót adott volna, ami magasabb, mint amilyen szinten az elmúlt években forogtak a papírok.

A magyarok tisztában voltak azzal, hogy a kormány vétózhat az orosz háború miatt hozott törvény alapján, így neves helyi tanácsadót is megbíztak a lobbizással, sőt, a hírek szerint a bankokkal is megegyeztek arról, hogy a tekintélyes hitelállományt is fenntartják a továbbiakban akkor is, ha belépnek az új tulajdonosok. Úgy tűnik azonban, mindez kevés volt a sikeres vételhez.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.