Támfalépítés Óbudán, egyirányú rakpart az Árpád hídnál

iho/közút   ·   2016.01.03. 10:36

Az egyirányúsítás alatt a BKV a Fővárosi Csatornázási Művekkel együttműködve újjáépítteti a 2013-as árvíz során megsérült támfalat. A budai alsó rakpart érintett szakaszán a támfal melletti forgalmi sávot a közúti forgalom elől ezért lezárják, emiatt lesz a fenti időszakban észak felé egyirányú az alsó rakpart.

A BKK weboldalán részletesen beszámol arról, mit fognak csinálni a helyszínen: „a tervek szerint 278,8 folyóméteren elbontják a meglévő rossz műszaki állapotú, vegyes anyagú támfalat, és helyére hét méter mély alapozással, az érvényes előírásoknak is megfelelő magassági szintig, a korábbinál hosszabb, mintegy 353,8 méter hosszú vízzáró vasbeton támfal épül azért, hogy megfelelő védelmet biztosítson a jövőben esetlegesen előforduló rendkívüli árhullámokkal szemben is. A munkálatok során 1200 köbméter betont és 55 tonna acélt dolgoznak be. A kivitelezéshez szükséges technológiai berendezések elhelyezése és a munkaterület megfelelő kiszolgálása érdekében a budai alsó rakpart érintett szakaszán 350 méter hosszban a támfal melletti forgalmi sávot a közúti forgalom elől le kell zárni, így a fent jelzett idő alatt észak felé egyirányú lesz az alsó rakpart.

Az Óbuda felől érkező közúti forgalom csak zsákutcaként használhatja az alsó rakpart északi szakaszát a H hídig, a Hajógyári sziget megközelíthetősége érdekében. A BKK terelőútként a Szentendrei út–Flórián téri felüljáró–Árpád fejedelem útja–Margit hídi lehajtó–Budai alsó rakpart útvonalat javasolja. A közúti torlódások csökkentése és a javasolt terelőúton közlekedők segítése érdekében a következő ideiglenes forgalomszervezési intézkedéseket vezetik be:

  • A Szentendrei úton a jelzőlámpaprogramok módosításával növelik az útszakasz kapacitását.
  • Kizárólag az Árpád fejedelem útja felé haladó forgalom számára ideiglenesen megnyitják a Flórián téri felüljáró jobb oldali autóbuszsávját, amelyen keresztül a Szentendrei útról az Árpád fejedelem útja közvetlenül elérhető lesz.
  • Az Árpád fejedelem útja Textilgyár utca és Zsigmond tér közötti szakaszát centrum irányban egyirányúsítják.
  • A Budai alsó rakpart Margit hídtól délre eső lehajtó útját ideiglenesen egyirányúsítják a rakpart felé, így itt két sávon lehet majd lehajtani, valamint a Margit híd alól a lehajtó útra két balra kanyarodó sáv lesz.
  • A rakparton délről észak felé közlekedők számára ideiglenesen a Margit hídtól északra eső felhajtóút használatát engedélyezik. Fontos, hogy a visszakanyarodás miatt csak hat méternél rövidebb járművek tudják majd ezt az ideiglenes felhajtási lehetőséget használni.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek