Támogatás igényelhető elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok vásárlásához

MTI/iho   ·   2022.01.15. 15:00
00_e-cargo

Várhatóan 800 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár, e-cargo bicikli szerezhető be abból a 400 millió forintos támogatási keretből, amelyre február 7-étől pályázhatnak egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán a nettó vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint támogatás nyerhető el. A Klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódó pályázat vissza nem térítendő támogatása a belvárosi térségekben szállítási tevékenységet, vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző cégeknek és civil szervezeteknek nyújt alternatívát. Az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok a kisteherautóknál jóval olcsóbbak és kedvezőbbek a fenntartási költségeik, kisebb a helyigényük, emellett hozzájárulnak a levegőszennyezettség és a zaj csökkentéséhez.

Komoly szemléletformáló hatást is várnak a pályázattól, mert a sűrűn lakott területeken az e-cargókat naponta több ezer ember láthatja majd, így a program hozzájárul az ilyen eszközök további terjedéséhez. A HUMDA tájékoztatása szerint a magyarországi egyéni vállalkozók egy, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt e-cargót szerezhetnek be utófinanszírozott támogatással.

A kereskedelmi forgalomban megvásárolható, elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye 250 Watt vagy annál kisebb lehet. Olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha elérné a 25 kilométer/órás sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az ötven kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is. Kerékpáronként egy pótakkumulátor beszerzését is támogatják. A kereskedők január 24-étől tudnak regisztrálni a pályázatra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek