Tarlós: a főváros kiizzadja a BKV-nak a pénzt

Kecskés Ágnes   ·   2012.02.13. 15:20
kiskep_ik

Egy héten belül elkészül a BKV működtetésének távlati koncepciója, amit a kormány kér, és az IMF elé is terjesztenek – közölte Tarlós István hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a város többi közszolgáltatása sérül, de az önkormányzat az összes lehetséges forrását beáldozza a BKV működtetésére, hogy megkaphassa az állami hozzájárulást.

A főpolgármester azonban arra is felhívta a figyelmet: vannak olyan egyszeri bevételek, amelyeket 2012-ben a közlekedési társaság fenntartására fordítanak, de ezek jövőre mindenképpen hiányozni fognak. Ha állami pénzt nem is, de bevételi lehetőséget kapnia kell Budapestnek, hogy a BKV-t 2013-ban is működtethesse.

Tarlós István kitért arra is, hogy a BKV-nak az első negyedévben mintegy 40 milliárd forint hitelt kell visszafizetnie. Az adósságot a jelenlegi városvezetés megörökölte. Ezt sem a főváros, sem a BKV nem tudja visszafizetni állami segítség nélkül. A főpolgármester szerint enélkül a BKV összeomlik, és ezt a főváros nem tudja megakadályozni.

A BKV vezérigazgatójának pénteki lemondásával kapcsolatban a főpolgármester azt mondta: nagy valószínűséggel a jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettest nevezi ki megbízott vezérigazgatónak, amíg végleges döntés nem születik az új vezérigazgatóról.

Bolla Tibort személyében is vizsgálta az ügyészség, és nem találta érintettnek a közlekedési társaságnál történt korábbi visszaélésekben – közölte Tarlós. A BKV-nál kifizetett vezetői prémiumokkal kapcsolatban Tarlós úgy fogalmazott, nem jutalomról van szó: meghatározott feladatok teljesítéséhez kötődik a prémium, aminek kifizetése nem volt jogsértő. Elmondta azt is, hogy különböző feladatok végrehajtásához kapcsolódva 7500 ember vett már fel prémiumot a BKV-nál.

A főpolgármester szerint a BKV körüli kommunikáció kezd kezelhetetlenné válni. Tarlós azt kéri Lázár Jánostól, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjétől, hogy nézze meg, hány százalékot kap vissza a befizetett szja-ból Hódmezővásárhely és mennyit Budapest. Lázár János, aki egyben hódmezővásárhelyi polgármester is, korábban ugyanis azt mondta, hogy a főváros a vidéki települések zsebében turkál. A főpolgármester szerint Hódmezővásárhely előkelő helyen áll az eladósodott települések listáján, pedig most ugyanaz a városvezetés, mint korábban, míg a fővárosi és a BKV-s hiány a korábbi városvezetés alatt keletkezett.

A főpolgármester érthetetlennek tartja Rogán Antal több megnyilvánulását is, úgy fogalmazott, Rogán nemcsak parlamenti képviselő és V. kerületi polgármester, hanem fővárosi képviselő is, a jelenlegi városvezetés BKV-val kapcsolatos döntéseit korábban megszavazta, és akkor nem jelezte kifogásait.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.