Tarlós: a főváros kiizzadja a BKV-nak a pénzt

Kecskés Ágnes   ·   2012.02.13. 15:20
kiskep_ik

Egy héten belül elkészül a BKV működtetésének távlati koncepciója, amit a kormány kér, és az IMF elé is terjesztenek – közölte Tarlós István hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a város többi közszolgáltatása sérül, de az önkormányzat az összes lehetséges forrását beáldozza a BKV működtetésére, hogy megkaphassa az állami hozzájárulást.

A főpolgármester azonban arra is felhívta a figyelmet: vannak olyan egyszeri bevételek, amelyeket 2012-ben a közlekedési társaság fenntartására fordítanak, de ezek jövőre mindenképpen hiányozni fognak. Ha állami pénzt nem is, de bevételi lehetőséget kapnia kell Budapestnek, hogy a BKV-t 2013-ban is működtethesse.

Tarlós István kitért arra is, hogy a BKV-nak az első negyedévben mintegy 40 milliárd forint hitelt kell visszafizetnie. Az adósságot a jelenlegi városvezetés megörökölte. Ezt sem a főváros, sem a BKV nem tudja visszafizetni állami segítség nélkül. A főpolgármester szerint enélkül a BKV összeomlik, és ezt a főváros nem tudja megakadályozni.

A BKV vezérigazgatójának pénteki lemondásával kapcsolatban a főpolgármester azt mondta: nagy valószínűséggel a jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettest nevezi ki megbízott vezérigazgatónak, amíg végleges döntés nem születik az új vezérigazgatóról.

Bolla Tibort személyében is vizsgálta az ügyészség, és nem találta érintettnek a közlekedési társaságnál történt korábbi visszaélésekben – közölte Tarlós. A BKV-nál kifizetett vezetői prémiumokkal kapcsolatban Tarlós úgy fogalmazott, nem jutalomról van szó: meghatározott feladatok teljesítéséhez kötődik a prémium, aminek kifizetése nem volt jogsértő. Elmondta azt is, hogy különböző feladatok végrehajtásához kapcsolódva 7500 ember vett már fel prémiumot a BKV-nál.

A főpolgármester szerint a BKV körüli kommunikáció kezd kezelhetetlenné válni. Tarlós azt kéri Lázár Jánostól, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjétől, hogy nézze meg, hány százalékot kap vissza a befizetett szja-ból Hódmezővásárhely és mennyit Budapest. Lázár János, aki egyben hódmezővásárhelyi polgármester is, korábban ugyanis azt mondta, hogy a főváros a vidéki települések zsebében turkál. A főpolgármester szerint Hódmezővásárhely előkelő helyen áll az eladósodott települések listáján, pedig most ugyanaz a városvezetés, mint korábban, míg a fővárosi és a BKV-s hiány a korábbi városvezetés alatt keletkezett.

A főpolgármester érthetetlennek tartja Rogán Antal több megnyilvánulását is, úgy fogalmazott, Rogán nemcsak parlamenti képviselő és V. kerületi polgármester, hanem fővárosi képviselő is, a jelenlegi városvezetés BKV-val kapcsolatos döntéseit korábban megszavazta, és akkor nem jelezte kifogásait.

Kapcsolódó hírek