Taxirazzia: minden harmadik szabálytalan

iho   ·   2013.11.14. 09:26

A Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként eljáró Budapesti Közlekedési Központ taxiellenőrei két hónap alatt 845 taxi minősítő ellenőrzését végezték el, és sajnálatosan minden harmadik ellenőrzés során találtak szabálytalanságot. Az ellenőrök továbbra is három műszakban, éjjel és nappal, munkanapon és hétvégén folyamatosan, gyakran a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelőivel közösen ellenőrzik a taxisok tevékenységét, kiemelt figyelmet fordítva az új taxirendelet előírásainak betartására – adja hírül a Világgazdaság.

Az ellenőrök összesen közel 1700 próbautazásos taxiellenőrzést végeztek el, és közel minden második esetben találtak szabálytalanságot, leggyakrabban a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, illetve az előírtnál drágábban fuvarozást. A szabálytalan taxisok engedélyeinek bevonására a BKK intézkedett.

„A taxik ellenőrzését elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros taxiállomásai vagy frekventált helyei közelében végeztük, és figyelembe vettük azokat a hozzánk érkező utaspanaszokat is, amelyekben a megkárosított utasok az indulási helyüket megjelölve kérték a túlzottan magasnak tartott fuvardíj kivizsgálását” – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

„A taxiállomás-használati szerződés megkötése előtt a taxik komplex ellenőrzési minősítő vizsgálaton esnek át, ahol a jármű külső és műszaki jellemzőit, a klímát, a bankkártya-elfogadást, a műszaki megfelelőséget ellenőrizzük. Szeptemberben 845 taxi minősítő vizsgálatát végeztük el – olvasható a közleményben. – Ezek során 593 jármű megfelelt az előírásoknak, 249 esetben hiánypótlásra, javításra volt, illetve van szükség, 3 jármű esetében pedig véglegesen elutasítottuk a kérelmet, azokat javíthatatlanul alkalmatlannak találtuk a taxiközlekedésben való szolgáltatásra.”

Október 31-éig tíz társaság minősítése volt sikeres, és kapta meg az előzetes hozzájárulást; két társaság minősítése folyamatban van, miután felszólították őket hiánypótlásra, minősítésük rövidesen befejeződhet; egy társaság pedig a hiánypótlásra felszólításnak nem tett eleget, ezért előzetes minősítést nem kapott.

Minősített és regisztrált fuvarszervezőként tevékenykedhet: a Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt.; a Taxi Plus Europe Kft.; a Reklámtaxi Fuvarközvetítő Kft.; az RT5 Taxi Holding Kft.; a Taxi4 Kft.; a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet; a Városi Taxi (Centrum Taxi Szolgáltató Kft.); a 6X6 Taxi Közlekedési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.; a TOP Taxi-2000000 Kft. és a Tele 5 Taxi Hungary Kft.

Összesen 1367 nyílt és 1695 próbautazásos ellenőrzés során 74 esetben kezdeményezték a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Hatóságánál taxiengedély visszavonását, mert az ellenőrzött taxinak érvényes taxiállomás-használati engedélye nem volt; 764 esetben tapasztalták – ez az ellenőrzések mintegy 45%-a –, hogy a szolgáltató a fuvarfeladat befejeztével nem ad nyugtát vagy számlát a fuvardíj átvételéről; 70 esetben tapasztaltak olyan mértékű árdrágítást, vagyis a rendeletben rögzített hatósági ártól eltérő más ár alkalmazását, a taxaméter mérésének külső befolyásolását, hamis számla adását, illetve a viteldíjmérő óra alkalmazása nélküli szolgáltatás végzését, aminek következtében a taxiállomás-használati engedélyt azonnali hatállyal felmondták.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.