Télen sem Bubizunk kevesebbet

iho/zöldút   ·   2024.01.20. 14:50
00_bubi_tel2024

A hideg idő sem szegte kedvét tavaly a MOL Bubi használóinak Budapesten: az év utolsó hónapjában átlagosan napi négyezerszer utaztak a közbringákkal, a napi rekord pedig több mint hatezer volt 2023 decemberében. A felhasználók tavaly havonta átlagosan több mint 90 ezer kilogramm, egész évben pedig összesen több mint ezer tonna szén-dioxidtól mentették meg Budapestet.

Az elmúlt években végleg megdőlt az a tévhit, mely szerint a kerékpározás csak szezonális közlekedési mód. A MOL Bubit használó budapestiek ugyanis az év utolsó hónapjaiban is előszeretettel ültek kerékpárra: novemberben az átlagos napi utazásszám a hétezret is túllépte, és decemberben – a hideg idő ellenére – is több napon keresztül 5 és 6 ezer feletti volt a napi csúcs. Bár az átlagmutatón ekkor már érződött a tél érkezése, de még ennek ellenére is decemberben napi négyezres utazásszámot mért a MOL Bubin a Budapesti Közlekedési Központ.

A társaság szerint ez egyébként növekvő tendencia, hiszen 2021-ben 2–4 ezer, 2022-ben 4–7 ezer volt az év utolsó hónapjainak átlagos utasszáma. Látható tehát, hogy a fővárosban közlekedők ma már télen is versenyképes közlekedési módként tekintenek a MOL Bubira.

Munkába tekernek a legtöbben

A BKK egy korábbi felmérése szerint a többség munkába járásra, illetve a munkából hazajutásra (57 százalék) használja a zöld kerékpárokat, emellett sokan intézik ügyeiket, kisebb vásárlásaikat (49 százalék) is a MOL Bubival, illetve szórakozni is közbringával járnak (40 százalék).

A fővárosban utazók jelenleg 201 helyszínen, többek között fontos közlekedési csomópontokban (például a Szentlélek téren vagy Zugló vasútállomáson) és közösségi közlekedési megállók közelében vehetik fel és adhatják le a MOL Bubi bicikliket. A flottában már összesen 2460 kerékpár szolgálja a budapestiek kényelmét, amelyekkel legfeljebb 10–15 perc alatt bárhová gyorsan el lehet jutni a város belső részein, hosszabb távolságokra pedig a szolgáltatás rugalmasan kombinálható a közösségi közlekedés egyéb eszközeivel.

A környezetnek is jót tesz

A MOL Bubit használók havonta több mint 90 ezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórolnak meg, 2023-ban pedig összesen több mint ezer tonna károsanyagtól mentették meg Budapestet.

A MOL Bubinak a fővárosiak körében komoly a szemléletformáló hatása. Évről évre egyre többen ismerik fel, hogy kerékpárral közlekedni nemcsak kényelmes és gazdaságos, hanem sokszor – főleg a hagyományos közösségi közlekedési módokkal kombinálva – gyorsabb, mint autóval araszolni a forgalmi dugóban. Budapest jelentős részben a MOL Bubi közvetett hatására egyre többen közlekednek saját kerékpárral is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek