Téli szünetre mennek a hídépítők Drégelypalánknál

iho/közút   ·   2022.12.04. 15:50
01_ipolyhidveg_teli_szunet

Tavasz óta dolgozik a kivitelező a Drégelypalánkot és Ipolyhídvéget összekötő híd kivitelezésén. Az Ipoly folyó áthidalására egy 48,5 méter szabad nyílású vasbeton pályalemezzel merevített, két főtartós acél ívhíd épül. Szeptemberben beemelték a híd főtartóit, októberben pedig befejezték a merevítőtartók és az ívtartók keresztmetszeti hegesztési munkálatait, és a függesztőrudak is a helyükön vannak.

Elkészült a pályalemez alsó zsaluzata és befejeződtek a vasalási munkái. Ezek után kezdődhetett meg a pályalemez betonozása. A kivitelező a téli leállás után jövőre a szegélyek és a szigetelés kiépítésével folytatja a munkát. A beruházáshoz kapcsolódóan mind magyar, mind pedig szlovák oldalon csatlakozó út épül.

Kattintson képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: NIF Zrt.)

A magyarországi szakasz Drégelypalánkról indulva keresztezi a Vác – Balassagyarmat vasútvonalat, majd a régi hídhoz vezető töltésen vezet át az Ipoly árterén. Kezdeti, körülbelül 300 méter és utolsó, körülbelül 370 méter hosszú szakasza meglévő, aszfaltozott úton halad, aminek átépítése szintén a projekt keretében valósul meg. A tervezett út teljes hossza magyar területen 1017, szlovák oldalon 170 méter. Ipoly-hídhoz vezető magyar oldali útszakasznál elkészült a szegélyépítési munka az út ártéri szakaszán, valamint a fagyálló zúzottkő alap – fél kilométeren.

A fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és Ipolyhídvég Önkormányzatának beruházásában, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg. Az uniós támogatás összege 5 millió 210 ezer 722,72 euró. A hidat a Colas Közlekedésépítő Zrt., a magyar oldali csatlakozó utat a Colas Út Zrt., a szlovák csatlakozó utat a BVT-STAV s.r.o. Építi. A hídépítés várhatóan 2023 októberében fejeződik be.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek