Teljesen alacsony padlós lesz a BKV autóbusz-állománya

iho/közút   ·   2022.10.13. 18:55
05_29_uj_conecto

Újabb bérelt Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok állnak forgalomba a BKV Óbuda és Cinkota telephelyeinek szolgáltatási területén. Az 135 járművet számláló flottafrissítésnek még a befejezése előtt – várhatóan egy hónapon belül – teljesen alacsony padlós lesz a cég autóbusz-állománya.

Október 13-ától huszonkilenc korszerű, bérelt, szóló és csuklós Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusszal bővült a BKV buszflottája, a járművek a következő napokban fokozatosan állnak az utasok szolgálatába. A Batthyány téri átadáson Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója elmondta: a flottafrissítés során összesen 135 új busz áll forgalomba, amikből száz bérleti, a többi adásvételi konstrukcióban érkezik a fővárosi utakra.

– A szűkös gazdasági lehetőségek ellenére nagy öröm, hogy ezek a járművek forgalomba állhatnak. A BKV még mindig a legmeghatározóbb szolgáltató a közösségi közlekedésben, és ezt a pozícióját minden körülmények között meg is szeretné őrizni – jegyezte meg a vezérigazgató.

Kattintson képeinkre, nézze meg galériánkat! (fotók: Vörös Attila)

Az 1990-es évek óta ez a legnagyobb egy ütemben végrehajtott autóbuszos járműparkfrissítés. A BKV buszágazatában – ide tartoznak a trolibuszok is – az alacsonypadlós járművek aránya az elmúlt nyolc évben 38 százalékról 91 százalékra emelkedett, és ennek a flottának a forgalomba állásával a magas padlós autóbuszok teljesen eltűnnek Budapest útjairól.

Walter Katalin, a BKK első embere arról beszélt, a modern járműpark nem öncél, kiemelt szerepe van abban, hogy minél többen használják a közösségi közlekedést.

– A BKK, mint a budapesti közösségi közlekedés szervezője, fejlesztője folyamatosan dolgozik azon a fővárossal és a BKV-val, hogy minél több közlekedési ágazat járműparkja újulhasson meg. A mostani buszokon túl negyvennyolc Solaris–Škoda Trollino típusú trolibusz érkezik jövőre, aminek első példánya már Budapesten van, emellett újabb autóbuszok érkezése is várható.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, „Budapest közösségi közlekedésének megújítását éppen az energia- és a klímaválság miatt kell felgyorsítani! A közösségi közlekedés az egyik leghatékonyabb, és egyre többek számára az egyedül megfizethető közlekedési mód a jelen válságban.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek