Teljesen megújul a prágai főpályaudvar előtti tér arculata

Korcsmáros Gábor   ·   2023.11.30. 09:00
nyitó

Menő, modern, nyitott faszerkezetű csarnok köti össze a pályaudvar épületét az előtte elterülő parkkal.

Bemutatták Prágában a főpályaudvar és az előtte lévő parkos terület átalakításának nyertes építészeti tervét. A tavaly nyáron meghirdetett nemzetközi építészeti versenyen a koppenhágai Henning Larsen Architects tervezőiroda győzött „Boldog Főpályaudvar” elnevezésű projektjével. A tanulmány szerint az egész terület javasolt kialakítása a fenntarthatóságot, a mikromobilitást és a normális élet visszatérését hivatott elősegíteni a pályaudvar előtti parkba (rossz hírneve van a hajléktalanok és különböző sötét alakok miatt).

Az átépítéssel egy szellősebb, nyílt tér alakul ki a pályaudvar alsó szintje és a park között, valamint az oda tervezett új villamosmegálló között. Az új építészeti műnek meghatározó eleme lesz a fából készült tetőszerkezet, ami igazán egy pulzáló, természetesen lélegző teret alakít majd ki. A pályaudvar előtti parkot három részre tagolják, lesz kulturális zóna, vasútállomási zóna és kiegészítő szolgáltatások zónája, ahová több időszakos vásárt, eladópontokat terveznek. Megújulnak a járdák és lesz kerékpársáv is.

A főpályaudvar előtti terület a jelenlegi állapotában

Összesen huszonhat pályázat érkezett a nemzetközi versenybe, ebből a prágai városrendezési és -tervezési intézet öt pályamunkára szűkítette a kört, ebből választották ki a nyertes munkát. Az értékelő bizottságot lenyűgözte az építészet, az urbanisztika, a tájépítészet és a közlekedés közötti harmónia, amely sokkal átláthatóbb és kényelmesebb teret teremthet az utazók és a helyi lakosok számára egyaránt.

Egy élhető, menő közösségi tér alakulhat ki így Prága főpályaudvarán és közvetlen közelében, ahová az emberek szívesen visszajárnak majd. A vasúti infrastruktúra-kezelőség (SŽ) 2016 óta,a mióta tulajdonába került az épület, szorgalmazza a prágai főpályaudvar új felvételi épületének teljes rekonstrukciójának szükségességét. A SŽ szerint a korábbi, a Grandi Stazioni által elvégzett, és 2011-ben befejezett épületfelújítás rossz minőségű és elégtelen volt. A SŽ szerint a legnagyobb gondot a tető jelenti, amely több helyen is beázik, és a légkondicionáló rendszer sem a megfelelő.

Prága városvezetésének kérésére a főpályaudvarral párhuzamos Opletalova utcába visszatérnek a villamosok. Az új villamosvonal dél felől a Vinohradská utcából a Nemzeti Múzeum épületei között (ahol a síneket már lefektették) a Wilsonova utcán keresztül az Állami Operaház felé haladna, ahol egy új megállóhelyet alakítanának ki. A vonal ezután a Politických vězňů utcába kanyarodik, majd a Washingtonova utcán haladva eléri a Vrchlického Sady nevű parkot a főpályaudvar előtt. Itt is lenne egy megálló. Ezután a Bolzanova utcában csatlakozna a jelenlegi villamoshálózathoz.

A zöld színű változat áll most a legközelebb ahhoz, hogy megvalósuljon (fotó: IPR)

Prágában több pályaudvar átépítésének, élhetőbbé tételének a megvalósítása van folyamatban, gondoljunk csak a smíchovi vagy a központi (Masarykovo) vasútállomásokra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek