Tíz év után: a térség vezető légiforgalmi szolgáltatója

iho/repülés   ·   2012.01.31. 09:00
cim_1

Különleges évindítót tartott a HungaroControl partnereinek az Akadémián: 2002. január elsejétől vált ki az LRI-ből és alakult meg a légiforgalmi szolgálat önálló cége,  azóta pedig a legsikeresebb állami vállalatok egyikévé küzdötte föl magát. Éves árbevétele meghaladja a 100 millió eurót, költségvetési támogatásban nem részesül.

A társaság vezérigazgatója, Szepessy Kornél 2012 feladatairól szólva jelezte: az Egységes Európai Égbolt, illetve a közép-európai funkcionális légtérblokk megvalósítása szorosabb együttműködést, az infrastruktúra és a technológia fejlesztését, és a költségek csökkentését követeli meg. „Mindezt alaposan végiggondolva indítottuk el új üzleti stratégiánk megvalósítását” – mondta Szepessy.

Szepessy Kornél: szabad kapacitást, légitársaságoknak, utasoknak <br>(fotók: HungaroControl)

Egy perc késés nélkül, alacsony díjakkal, tudásközponttal

„Túl azon, hogy megőriztük eddigi eredményeinket, és 2011-ben ismét nem okoztunk egyetlen perc késést sem a légitársaságoknak, jelentősen javítottuk repülésbiztonsági mutatóinkat – folytatta a vezérigazgató – költséghatékonyság tekintetében továbbra is az élen állunk, hiszen egységdíjtételeink több mint 30 százalékkal alacsonyabbak az európai átlagnál. Az uniós célkitűzés 2014-re ezen a téren valamivel  53 euró fölött van, míg a HungaroControl árai terveink szerint alig fogják meghaladni a 40 eurót”.

A Hungarocontrol vezetője beszélt az új irányító központ felépítéséről, a MATIAS irányító és tájékoztató rendszer bővítéséről, a központ modern információtechnológiai eszközeinek beszerzéséről. A 13 milliárdos ANS III beruházás  révén „műszaki-technológiai szintjét tekintve a HungaroControl lesz a régió egyik élenjáró légiforgalmi szolgálata ” – mondta Szepessy. Az új irányító központ felépítésével egy helyre kerülhet a nemzetközi oktatási, szimulációs és K+F vállalkozás, és ezzel létrejön a térség egyetlen légiforgalmi tudásközpontja.

Említette még a vezérigazgató a CRDS szimulációs központot, amelyhez hasonló létesítmény az egész kontinensen csupán egy található, a légiforgalmi irányító képzés indítását az Entry Point Central-ban. Szakmai partnerként aktívan részt vett a cég az uniós soros elnökség munkájában is.

Év végén indul a közép-európai funkcionális légtérblokk

„Szerepet vállaltunk az Egységes Európai Égbolt létrehozásában mérföldkövet jelentő nemzetközi ATM konferencia szervezésében. Május 5-én Szlovéniában aláírtuk a közép-európai funkcionális légtérblokk létrehozását és működési kereteit rögzítő államközi és szolgáltatói szerződéseket” – foglalta össze a tavalyi év más fontos eseményeit Szepessy.

Képzés, új eljárások kidolgozása: a szimulációs központ

„Elkötelezetten segítjük az Egységes Európai Égbolt program megvalósítását, minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a közép-európai funkcionális légtérblokk, a FAB CE az év végén, magas színvonalon kezdhesse meg a működését. Minden fejlesztésünket, minden beruházásunkat éppen az a cél vezérli, hogy évtizedekre előre kiszámítható, hatékony és kiváló minőségű szolgáltatásokat, alacsony költségszintet és folyamatosan elegendő szabad kapacitást biztosíthassunk a légitársaságoknak és ezáltal az utasoknak is” – mondta a HungaroControl vezérigazgatója.

Az új központ bokrétaavatója

Hogy a környéken élőknek is könnyebb legyen

Szepessy Kornél részletesen foglalkozott a vállalat társadalmi kapcsolataival, a cég által indított Társadalmi Felelősségvállalás Programmal, a civil és önkormányzati partnerekkel való együttműködéssel.

A HungaroControl tavaly nyolc budapesti kerületben és három környező településen végzett kutatást, ennek eredményeképp összeállított egy középtávra szóló akciótervet a légi közlekedés negatív környezeti hatásainak mérséklése érdekében, és együttműködési nyilatkozatot írt alá a működési környezetében élő önkormányzatok képviselőivel.

A nagy idei feladat a közép-európai légtérblokk beindítása

Díj a legjobb átrepülőnek, segítség egészségügyi központnak, madárkórháznak

Szepessy Kornél beszéde után történt a HungaroControl partnerdíjainak átadása Anne Katherine Jensennek, az EntryPointNorth igazgatójának, a Qatar Airwaysnek, amely átrepülőként már évtizedek óta rendszeres használója a magyar légtérnek, tavaly a 7. helyet foglalta el a legnagyobb átrepülő forgalmat generáló légitársaságok TOP 50-es listáján, és egy éve szállt le első menetrendszerű járata Budapesten.

A Legjobb Üzleti Partner Díjat a Thales Air System kapta az új légiforgalmi irányító központ legmodernebb hardver és szoftver eszközökkel való felszereléséért, amivel a vezérigazgató szavai szerint „jelentősen hozzájárult társaságunk versenyképességének növeléséhez és jövőbeni innovációs törekvéseink megvalósításához”.

Támogatott alapítványok, civil szervezetek képviselői az ünnepségen

És hogy a társadalmi felelősségvállalás is konkrétan megjelenjen: a HungaroControl nagyértékű anyagi támogatást nyújtott át ezen az estén a daganatos betegek rehabilitációjával foglalkozó bakonyszücsi segítő központnak, a Budapest XVIII. kerületében működő Gyöngyvirág utcai Gyermekotthonnak, a tanulásban, illetve értelmileg akadályozott fiatalokat támogató Életjel Alapítványnak, és a Hortobágyi Madárkórháznak.

Kapcsolódó hírek