Tizenhét tolásból kerül a helyére az M4-es hídja

iho/közút   ·   2020.10.17. 12:00
01_hidbetolas_tiszapuspokinel

Ütemtervnek megfelelően haladnak a munkák az M4 Abony (Kelet)–Törökszentmiklós (Nyugat) közötti szakaszán. Látványos eleméhez érkezett a beruházás, helyére tolják a Tisza híd szerkezetét Tiszapüspökinél.

A beruházással 27,1 kilométer hosszú, 2×2 sávos gyorsforgalmi út valósul meg, leállósáv burkolatának kiépítése nélkül, 110 kilométer/óra sebességre tervezve. A szakaszon aktuálisan zajló munkák a töltésépítés, a földműépítés, és kisebb szakaszokon már az aszfalt alapréteg építéséhez is hozzáfogtak. Ezekkel együtt folyamatosan készülnek a párhuzamos és keresztező utak földmunkái.

Épül egy komplex pihenőhely a 32-es úti csomópontban – Zagyvai komplex pihenő néven lesz kitáblázva – és egy egyszerű pihenő a Berek-ér környékén, a 109-es kilométerszelvény térségében.

(fotók: NIF)/Bernát Benjámin

Négy csomópontja lesz ennek a szakasznak:

  • Abony (Kelet) csomópont (a távlati M8 autópálya kivitelezése esetén itt lesz az elválási csomópont)
  • Jászberényi úti csomópont,
  • 3225 j. úti csomópont (Besenyszögi úti csomópont),
  • Törökszentmiklós (Nyugat) csomópont (Tiszapüspöki úti csomópont).

A műtárgyaknál folyamatos a háttöltések építése, a főtartók beemelése, a pályalemez előkészítés, a zsaluzás és a vasszerelés.

A szakasz kiemelkedő műtárgyai a Tisza-ártér feletti 416 méter hosszú, illetve a Tisza folyó feletti 756 méter hosszú híd. Az ártéri hídnál a beemelt elemek helyszíni szerelése, a betonozó jármok építése és a pályalemez zsaluzat építése folyik. A meder hídnál pedig gyártás, helyszíni szerelés és a hídszerkezet tolása történik. A mederhíd tizenhét tolási fázis során éri el a híd a végleges helyét.

Először a Tisza híd bal pályáját 50 métert tolták előre. Óránként körülbelül 10 métert haladtak.

A beruházás az Innovációs és Technológiai minisztérium megbízásából a NIF nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg, 2022. első negyedévére tervezik az M4-es átadását.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek