Több fontos közlekedési kérdésben döntött a fővárosi közgyűlés

MTI/iho   ·   2015.10.28. 18:45
00kicsi

Zöld utat kapott a metrópótlásra beszerzendő 150 autóbusz ügye. Az új járművek beszerzésére a szerződést 2015 decemberéig kell aláírni, hogy 2016 júliusára már hadra foghatók legyenek az új buszok. Az elfogadott határozat szerint a BKV a versenypárbeszéd formáját használja majd a versenyeztetési eljárásban, a főváros összesen 13,7 milliárd forintos hitelt folyósít, legfeljebb tíz év futamidővel.

A metró pályájának és járműveinek felújításán kívül több aluljáróra is ráférne a rekonstrukció. A metró építésekor még korszerűnek számító aluljárók a mai igényeknek nem felelnek meg, sem biztonsági, sem pedig szolgáltatási szempontból. A több mint hétmilliárd forintból Újpest-Központ, Árpád híd, Dózsa György út, Lehel tér, Nyugati pályaudvar, Corvin negyed, Nagyvárad tér, Népliget, Ecseri út, Pöttyös utca és Határ út állomásokhoz kapcsolódó aluljárók felújítását végezhetik el.

A Volvo buszokat a 2-es metró nagyfelújításának idején szerezte be a BKV. Azóta is szorgalmasan pótolnak mindenhol – 2016-ban a 3-as metró helyett mi jár?<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Nem született azonban megegyezés a nagy vitát kiváltott buszbérlés ügyében. A BKV október elején kötött rendelkezésre tartási konstrukciós szerződésének jóváhagyásáról Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója kijelentette: ugyan hosszú távon ez a bérlési forma a vásárlásnál drágább, de a cégnek nincs elegendő forrása vagy hitellehetősége a hetven autóbusz megvételére, és ez a forma a kiszervezésnél is gazdaságosabb, a hűtlen kezelés gyanúját elvetette. Tarlós István főpolgármester november 4-ére, szerdára újabb, rendkívüli közgyűlést hívott össze ennek a napirendi pontnak a megtárgyalására.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek