Tömegszerencsétlenség az M43-on

MTI   ·   2011.10.31. 08:58
M43címlap

A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt indított büntetőeljárást a hétfőre virradóra az M43-as autópályán történt baleset ügyében, melyben tizennégyen vesztették életüket – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szenti Szabolcs elmondta, a helyszínelés elsődleges adatai szerint egy faanyagot szállító, Szeged irányába tartó román kamion egy enyhe balra ívelő kanyar után – egyelőre ismeretlen okból – átszakította a szalagkorlátot, oldalára borult, és a szembe lévő pályatesten frontálisan összeütközött egy Makó felé tartó szintén román Mercedes Sprinter tipusú kisbusszal.

A Valenciából Bukarestbe tartó busz utasai közül tizennégyen életüket vesztetteék - Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI

Mindkét jármű lesodródott az útról és felborult. A nyerges vontató és a tizenöt személyes busz az autópálya töltése mellett állt meg, a teherautó vontatmánya pedig oldalára fordulva a töltésen feküdt. A busz a felismerhetetlenségig összeroncsolódott – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A kisbuszban utazók közül tizennégyen meghaltak, olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy nem volt esélyük a túlélésre, köztük három gyermek és négy nő volt. Egy utas túlélte a balesetet, életveszélyes sérüléseket szenvedett, az állapota kritikus.

A balesetet okozó teherautóból szétszórodott a szállítmány<br>(fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Az egy utason kívül a kamion sofőrje maradt életben, súlyos sérülésekkel a mentők őt is a szegedi traumatológiai klinikára szállították.

Az Arges megyei mikrobusz Valenciából Bukarestbe tartott, a kamion pedig az esti órákban Aradról indult, és Németország lett volna az úti cél.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók: három gépjárművel, egy műszaki mentőegységgel és egy műszaki mentőkonténerrel. A sérülteket és a holttesteket két óra alatt tudták kiszabadítani a roncsból. Az összeroncsolódott buszt daruval emelték vissza az autópályára.

A felismerhetetlenségig összeroncsolodott Mercedes Sprinter kisbusz<br>(fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Az autópálya érintett szakaszát a rendőrség lezárta, így több kilométeres sor torlódott fel a határ felé. A forgalom röviddel öt óra előtt indulhatott el a belső sávban, azonban a műszaki mentés ideje alatt még többször teljes útlezárásra kell számítani.

A román járművezetőknek nincs szerencséjük: egy román rendszámú kamion hétfő reggel az M1-en borult fel, de ott személyi sérülés nem történt.

Kapcsolódó hírek