Történelmi fotókiállítás nyílt Nagyváradon

Horváth Krisztián   ·   2013.04.28. 11:00
00

Nagyváradon, a Pece-parti Párizsban fotókiállítással tisztelegnek az immár 107 éve üzemelő villamosok előtt, amelyet a városháza nagyterme előtti folyosóján láthatnak az érdeklődők. A tárlat célja, hogy minél hatékonyabban bemutassa az összes villamostörténeti korszakot, hogy másokkal is megismertesse a nagyváradi tömegközlekedés történetét, amelyről sokan alig tudnak valamit.

Balról jobbra: Nagy István, Dr. Csuzi István, Ovidiu Mureşan és a szerző<br>(fotók: Marcu András)

Nagyváradon 1906. április 25-én indult útjára az első villamos. Lóvontatta omnibusz, illetve gőzüzemű tehervontatás már korábban is létezett, mégis a villamos lett a legfőbb tömegközlekedési eszköz, amelynek kihasználtsága mindmáig töretlen. A villamosok mellett nagyon fontos megemlíteni a teherszállítás villamosítását is, egészen 1996-ig három villamos mozdony szolgálta ki a különböző gyárakat, ipari létesítményeket. Ez a három mozdony a legszerencsésebb, hiszen egyedül ők maradtak meg az utókornak Nagyvárad villamostörténelméből.

A kiállítás megnyitóján Dr. Csuzi István, a főszervező Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat vezérigazgatója beszédében kiemelte: Nagyvárad villamosüzemének beindulása időben az első húsz város között említendő. A hagyomány kötelez arra, hogy megbecsüljük mindazt, amit őseink ránk, és a következő generációkra hagytak. Fontos megemlíteni azt is, hogy a következő néhány év valamelyikében tervben van az egyik kiállított és megőrzött villamos mozdony újbóli üzembe helyezése, nosztalgiajárműként.

A kiállítás szép számú érdeklődőt vonzott, mindenféle korosztályból

Az eseményen jelen volt még Ovidiu Mureşan, Nagyvárad alpolgármestere is, aki elmondta: a Nagyváradon tömegközlekedők 75 százaléka használja a villamost, ezért is fontos, hogy minden tekintetben megfeleljen az utazóközönség igényeinek (a 2030-as határidejű új városrendezési tervben a villamoshálózat fejlesztése is szerepel).

A megnyitó végén a helyi tömegközlekedési vállalat vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a kiállítás szervezéséhez, közülük kiemelve Nagy Istvánt, aki a villamosközlekedés 100. évfordulóján Zsíros Attilával és Dr. Páll Józseffel közösen megjelentetett egy magyar nyelvű monográfiát, „Álmában csönget egy picit” címmel, illetve a szerzőt, a Nagyvárad villamos-és vasúttörténete című, napi szinten aktív Facebook-oldal szerkesztőjét.

A tárlat május 7-ig tekinthető meg a nagyváradi Városháza épületében, majd május 10-től a Moszkva Kávézó ad otthont a képeknek.

Részlet a kiállított képekből

Kapcsolódó hírek