Tóth József utcai körforgalom: pipa!

iho/közút   ·   2023.12.12. 14:00
01_toth_jozsef_utca_kesz_231212

A Budafok-Tétény közlekedését meghatározó Tóth József utca, Kossuth Lajos utca, Nagytétényi út és Mária Terézia utca csomópontjában az útfelújítás mellett megújult az útpályával párhuzamosan haladó kerékpárút, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei is.

A XXII. kerületi beruházásnak köszönhetően gyorsabban és biztonságosabban lehet a Tóth József utca, Kossuth Lajos utca, Nagytétényi út és Mária Terézia utca kereszteződésének környezetében közlekedni.

A körforgalom létesítésével jelentősen megváltozott a csomópont forgalmi rendje és kialakítása. A BKK célja az volt, hogy segítse a gyorsabb haladást a Tóth József utcából Budafok felé, illetve az építési munkákkal és a forgalomtechnikai beavatkozásokkal csökkentse a közlekedés veszélyeit az autóval, a kerékpárral és a gyalog közlekedőknek is.

(fotók: BKK)

A beruházás során a BKK

 • körforgalmat épített a Tóth József utca, Kossuth Lajos utca, Nagytétényi út, Mária Terézia utca kereszteződésében,
 • átépítette a Nagytétényi úttal és a Mária Terézia utcával párhuzamosan haladó kerékpárutat,
 • a Donszky Árpád utcai csomópontig felújította a hozzá csatlakozó Mária Terézia utcát, ahol csaknem 350 méter hosszú buszsávot létesített, így segítve az autóbusszal közlekedők gyorsabb haladását,
 • átépítette a Donszky Árpád utca és a Budafok-Belváros vasútállomás közötti, Mária Terézia utcai kereszteződést,
 • felújította a járdákat és a járdaszegélyeket, akadálymentes gyalogos-átkelőhelyeket alakított ki, ezért a lakóknak és a környéken közlekedőknek is biztonságosabbá vált az útszakasz,
 • felújította a közvilágítási hálózatot, a hozzá tartozó oszlopokat és lámpatesteket, valamint
 • több mint húsz fát telepített és nyolcszáznyolcvan cserjét ültetett el.

A föld alatt is megújult a Tóth József utca környezete

A beruházás része volt, hogy a BKK megújította a csapadékvíz-elvezető rendszert, ami a korábbinál hatékonyabban vezeti el a Tóth József utcából leérkező vizet. A közműkiváltási munkák során a kivitelező korszerűsítette az elektromos ellátóhálózatot, korszerű csövek lefektetésével felújított egyes ivóvízvezeték-szakaszokat, új tűzcsapokat helyezett el és elvégezte a távközlési hálózatok kiváltását. A körforgalom a jóváhagyott terv szerint elkészült, és rendeltetésszerű használatra alkalmas. A jelenleg is zajló műszaki átadás-átvételi folyamat során kisebb helyszíni munkákkal járó apró hibajavítások még előfordulhatnak.

A körforgalom-építés egy nagyobb projekt első üteme, a következő jelentős kerületi beruházás a Városház tér és környezetének komplex megújítása lehet. Ennek részleteit a főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló, idén felülvizsgált és a Fővárosi Közgyűlés által októberben ellenszavazat nélkül elfogadott Budapesti Mobilitási Terv tartalmazza. Jelenleg nem biztosított a pénzügyi háttere, de a szükséges források rendelkezésre állása esetén többek között

 • megújulhat a Kossuth Lajos utca és a Mária Terézia utca is,
 • B+R parkolót alakítanának ki a Városház térnél,
 • új gyalogos-átkelőhelyek létesülhetnek,
 • akadálymentessé válhat három környékbeli villamosmegálló (Budafoki elágazás, Leányka utcai lakótelep és Savoyai Jenő tér).

A körforgalom építését, a felújítást mi is folyamatosan követtük, korábbi cikkeinket itt találják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek