Tovább színesedik Románia vasútijármű-flottája

iho/vasút   ·   2018.01.15. 13:45
400px_ns_dm90_buffel

A tavaly decemberi menetrendváltással a holland nemzeti vasút NS (Nederlandse Spoorwegen) felhagyott utolsó dízelüzemű vonalszakaszával, ezzel egyidejűleg pedig megszabadult utolsó dízelmotorvonataitól is, miután a Keolis Netherlands magán-vasúttársaság átvette a szolgáltatást a Zwolle–Kampen és a Zwolle–Raalte–Enschede viszonylatokon, ahol ezentúl új Flirt motorvonatok szolgálják az utasokat.

A még az NS kötelékében szolgáló 3443-as Buffel pihen a hollandiai Winterswijkben még 2007-ben. A motorvonat hamarosan Romániában kezd új életet, több tucat társával egyetemben (fotó: M.F. Naaldenberg, Wikipedia)

A vonalakról nyugdíjba küldött 3400-as (DM’90-es) sorozatú vonatok új hazája Románia lett: a Ferotrans-TFI az NS ötvenhárom szerelvénye közül majdnem az összeset megvásárolta. A Buffel, azaz Bivaly becenevű, kétrészes motorvonatokat 1996 és 1998 között építette a Talbot–DÜWAG páros. A 3401–3453 pályaszámokon forgalomba állított járműveket azonban hamar kiszorították a még újabb és könnyebb motorvonatok, amikor egyes mellékvonalak üzemeltetését regionális vállalatok vettek át. Az 52,3 méter hosszú, 95,2 tonna tömegű szerelvények száznegyven kilométer per órás tempóra képesek, meghajtásukról két, egyenként háromszázhúsz kilowatt teljesítményű Cummins NTA 855 R4 dízelerőforrás gondoskodik. Az utastér tizenkét első- és százhuszonhárom másodosztályú fix, valamint további harmincnégy lehajtható ülőhelyet biztosít. Légkondicionálással csak a vezetőfülke rendelkezik.

A romániai Ferotrans-TFI idén nyáron tervezi használatba venni a motorvonatokat, többek között a meglehetően hosszú Bukarest–Jászvásár (Iași) viszonylaton. A forgalomba helyezés előtt azonban járművek felújításon esnek át az Electroputere páskáni (Pascani) üzemében, továbbá ideiglenes típusengedélyt is kapnak hozzá – adja hírül az International Railway Journal.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek