Új buszjáratok indulnak Solymárra

iho/közút   ·   2012.08.02. 12:30

Idén tavasszal kötött megállapodást Budapest, Solymár és a BKK a település buszközlekedésének finanszírozásáról, a járatok fejlesztéséről. A megállapodás alapján 2012. augusztus 4-étől, szombattól megváltozik a Solymárra közlekedő 64-es autóbuszcsalád közlekedése. A 64-es autóbuszok az Auchan áruház finanszírozásában az áruházig közlekednek majd, érintve a solymári vasútállomást is. Így nem csak a településen élők további kényelmét szolgálja, de teljesen új kapcsolat létesül az esztergomi vasútvonal állomása és Solymár, illetve a II. kerület között. A 64-es viszonylat meghosszabbításával teljesen átalakul Solymár eddigi közlekedésirendje; a 64-es és 164-es járatok mellett 64A és 264-es jelzéssel újjáratok is indulnak.

A meghosszabbított 64-es autóbuszok munkanapokon reggel 9, a hétvégi napokon délelőtt 10 órától egészen este 22 óráig nyújtanak csatlakozást a Budapest, Nyugati pályaudvar felől érkező vonatokhoz. Ezzel Solymár településközpontjából és a nagyközség jelentős részéről kedvező vasúti kapcsolat és intermodális átszállási lehetőség valósul meg Észak-Budapest irányában és onnan vissza Solymár felé. A meghosszabbított útvonalon közlekedő 64-es autóbuszok ugyan óránként járnak majd, azonban a bevezetett új járatokkal jobb lefedettséget biztosít Solymár számára.

A 64-es autóbusz meghosszabbítása kapcsán új megállóhelyeket is létesített a BKK: a buszok Hűvösvölgy végállomás és Solymár, községháza között a 164-esek meglévő megállóiban állnak meg. Ezt követően az alábbi megállóhelyeken lehet a 64-es buszra fel-, illetve arról leszállni mindkét irányban:

  • Solymár, temető: új Volánbusszal közös megállóhely,
  • Solymár vasútállomás: új Volánbusszal közös megállóhely,
  • Solymár, Auchan áruház: a 218-as autóbuszok végállomása.

Szombattól teljesen átalakul Solymár közlekedése<br/>(fotó: Vörös Attila)

A meghosszabbítással egyidejűleg a BKK átszervezte a települést érintő autóbusz-viszonylatokat. A 64-es autóbuszcsalád további két taggal bővül: 64A jelzéssel új autóbusz viszonylat indul, mely a korábbi 64-es útvonalán közlekedik majd Hűvösvölgy és Solymár, Templom tér között. A meghosszabbodó 64-es és az új 64A jelzésű viszonylat egymással összehangolt menetrendszerint közlekedik majd, biztosítva a 64-es busz eddigi menetrendszerinti sűrűségét Hűvösvölgy és Solymár, Templom tér között. A 164-es autóbuszok továbbra is Hűvösvölgy és Solymár, PEMÜ között közlekednek, az eddigivel megegyező útvonalon, az eddig is ismert megállóhelyek érintésével.

A 164-es busz új változata is beindul szombattól, 264-es jelzéssel. Ez a viszonylat a 164-essel azonos útvonalat jár be, azzal a különbséggel, hogy nem tér be Solymáron a Templom térre, így Hűvösvölgy és Solymár, PEMÜ között rövidülhet az eljutási idő. A 64-es, 64A, 164-es és 264-es autóbusz-járatok közös, összehangolt menetrend szerint közlekednek és együtt biztosítják a 64-es és 164-esautóbuszok eddigi kínálatát Budapest és Solymár között.

A május 1-jén beindított éjszakai járat, a 964-es autóbusz útvonala és megállóhelyei változatlanok maradnak, menetrendje kis mértékben módosul.

A járatstruktúra átalakításával párhuzamosan a térségben utasbarát díjszabást vezetnek be: az eddigi solymári valamint pilisborosjenői helyközi, illetve helyi bérlettípusokat összevonják, és az 5 kilométeres solymári helyközi bérlet, illetve a solymári helyi bérlet ezentúl a 64-es buszcsaládon kívül a 218-as autóbusz városhatáron kívüli szakaszán is érvényes lesz majd. Ezáltal a 218-as buszra átszálló solymári lakosok, illetve az ezen az útvonalon Solymárra igyekvők részére is lehetséges az egységes környéki tarifa és bérlet.

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.