Új elektromos busz Romániában

Kiss Bertalan   ·   2021.08.28. 17:00
ATPBus-eUpCity-BaiaMare-1Mai-1536x1023

Románia is igyekszik felzárkózni a saját fejlesztésű és gyártású, elektromos üzemű városi buszok területén. Egyelőre még prototípus járműről és annak több városban történő tesztprogramjáról van szó, de már az első hetek eredményei alapján mindenki bizakodó.

A nagybányai ATP Trucks Automobile e-UpCity nevű elektromos buszának prototípusát sikeresen tesztelték a marosvásárhelyi közlekedési vállalatnál, a cég környezetbarát járművekre kívánja lecserélni flottáját. A mindennapos forgalomban töltött, kéthetes tesztidőszak végén midenki maximálisan meg van elégedve a busszal.

A tisztán elektromos üzemű autóbusz 12,18 méter hosszú, végig alacsonypadlós, 2+2+2 ajtóelrendezésű, 83 utast szállíthat. A minimum hatótáv 200 kilométer, nem hiányoznak róla az USB-töltők és a fedélzeti wifi sem.

A busz fejlesztése még folytatódik, kisebb változtatások várhatók a belső teret illetően, a helyi közösségi közlekedési társaságok igényeinek megfelelően. Azt már most kijelenthető nemcsak a belső, de a külső is XXI. századi elvárásokat tükröz.

A gyártó szerint hamarosan már nemcsak piacként lehet tekinteni az országra, hanem konkurensként is. Persze Romániára ugyanúgy igazak jelenleg a beszállítói gondok és a magasan képzett munkaerő-hiánya, mint más európai országokban. Ugyanakkor fel kell készülni, a befutó megrendelések mielőbbi teljesítésre is, ami egyelőre inkább a belföldi piacról várható. A beszállítói kört a hazaiak mellett közismert világcégek adják: Bosch, CATL, DANA, Valeo, ZF.

Az első megrendelés már be is futott: a marosvásárhelyi városháza májusban harminckettő, 12 méteres elekromos városi autóbuszra, tíz gyorstöltő állomásra és harminckettő normál töltőállomásra írt alá közbeszerzeséi szerződést, nettó 81 millió 920 ezer lej (közel 5 milliárd 800 millió forint) értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek