Új gyalogosfüggőhíd Svájcban

Zöldi Péter   ·   2017.07.30. 11:15
gyalogoshid_kislid

A sziklatömbök, melyek családiház-méretűek, úgy pattognak le a hegyoldalon, mint egy teniszlabda. Kilapítják az évszázados fenyőket, és csak a völgy mélyén, Randa és Täsch között állnak meg. Ha híd kerül az útjukba, elsodorják, mintha ott sem lenne. Ez lett a sorsa a Európa-hídnak is, mely ezt a veszélyes szakaszt hidalta át 2010 júliusától. Két hónap múlva már csak a szétszakított drótkötelek feküdtek a völgyben.

A híd megsemmisülésével a Grächen és Zermatt közötti turistaút elveszítette forgalmát, az 1999-ben épült Europa-Hüttét is alig látogatták már.

Balra a híd, lent a völgy mélyén Täsch (fotók: Valentin Flauraud / Keystone)

Döntés előtt álltunk – meséli Berno Stoffel, a grächeni turisztikai hivatal vezetője. – Vagy megbékélünk azzal, hogy a hajdan egybefüggő útvonalat csak szakaszosan lehet bejárni, vagy egy hosszabb és magasabb hidat építünk a Grabengufer felett, amely biztonságos magasságban íveli át a kőomlások által gyakran sújtott szakaszt. A sziklaomlásokat a gleccserek mozgása váltja ki, és általában kiszámíthatatlanul következnek be.

Hosszas számolgatás után az új híd építése mellett döntöttek. Grächen, St. Niklaus, Randa, Täsch és Zermatt települések 250 ezer frankkal szálltak be a merész terv költségeibe, a turisztikai vállakozások is hozzájárultak, a 730 ezer frankos összköltséghez mégsem gyűlt össze elég pénz.

Ezután jött a szerencse. Egy környékbeli vállakozó éppen kiszállt egy családi üzletből, és a családtagjai jelentős összeggel vásárolták meg az üzletrészét. Ő egymaga százezer frankkal járult hozzá a híd felépüléséhez, így a legjelentősebb szponzorrá lépett elő.

A kőomlások által gyakran megremegtetett völgy a hidat tervező mérnököket nagy technikai kihívás elé állította. A híd két végén lévő feszítőpontoknak 58 tonna núzóerőt kell felvenniük, melyet a szerkezetnek a rajta haladók által kiváltott hintázó mozgása súlyosbít. A Swissrope-cég speciális hidraulikus szerkezetei szabályozzák a hídszerkezet feszülését és így csillapítják a lengőmozgást is. A látogatók ezen a hétvégén már gondtalanul élvezhetik a drótkötelek közé illesztett alumíniumrácsokon át a talpuk alatt a völgyfenékre nyíló látványt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek