Új motorvonatokat szerez be Románia

iho/vasút   ·   2020.04.06. 18:00
400px_hyperion

A romániai Vasúti Reformhatóság által megjelentetett, 1,3 milliárd lej (körülbelül 98 milliárd forint) értékre becsült közbeszerzés a vonatok tizenöt évnyi karbantartását is magába foglalja. Az opcióval lehívásával nemcsak a motorvonatok mennyiségének duplázása érhető el: a karbantartási időszak is újabb tizenöt évvel meghosszabbítható, a teljes beruházás értéke így 3.7 milliárd lejt (közel 280 milliárd forintot) tehet ki. A hatóság közlése szerint az opció alapvető pozitívuma, hogy a további vonatok beszerzéséhez nem szükséges majd új tendert kiírni. A beruházást a 2014 és 2020 közötti Nagy Infrastrukturális Operatív Program pénzügyi keretéből finanszírozzák, részben állami büdzséből.

Vajon a hazai Softronic is indul a tenderen Hyperion fantázianevű motorvonatával? (fotó: Vlaicu Andrei)

A kiírás alapján a szerelvényeknek több mint háromszáz ülőhelyet kell majd kínálniuk, és legalább negyven százalékban kell alacsonypadlós résszel rendelkezniük. Napjaink esélyegyenlőségi elvárásainak megfelelően természetesen akadálymentesek is lesznek a mozgáskorlátozottak mobilitásának érdekében. A tenderen győztes pályázónak a szerződés megkötésétől számítva 31 hónapon belül kell majd átadnia az első húsz szerelvényt, lehívás esetén az opciós mennyiségben szereplő mennyiség utolsó példányát pedig 210 hónapon, azaz 17 és fél éven belül kell leszállítani.

A pályázatokat június 3-áig lehet beadni. Az értékelés során két fő szempontot fognak figyelembe venni: 65 százalékot ér majd az életciklusköltség-elemzés alapján kiszámolt költség, 35 százalékot pedig a minőségi szempontok tesznek ki.

Az új motorvonatokat a közszolgáltatási kötelezettségek alapján kiírt kiegészítő dokumentum értelmében szerzik be és bocsátják a különböző vasúti személyszállító társaságok használatára. A járművek elavult, a tervezett életciklust jóval túllépő szerelvényeket fognak nyugdíjazni, javítva ezzel a vasúti személyszállítási szolgáltatás minőségét és a férőhely-kapacitást – számol be a Railway Pro.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek