Új prioritások a vasútnak

iho/vasút   ·   2020.12.09. 15:00
720px_obb_taurus

Az Európai Vasúti Kutatási Tanácsadó Testület (ERRAC) stratégiai kutatási és innovációs napirendje szerint a vasút a megoldás napjaink válságaira.

Európa és a világ többi részének is 2020 a válság éve volt, egyrészt a két hullámban is érkező koronavírus-pandémia, másrészt a klímaváltozás egyre erősödő következményei miatt. A vasút Európa legtisztább, legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb tömegközlekedési ágazataként azonban bizonyította értékét, a hatékony válságkezeléshez szükséges áruk és emberek szállításával, valamint a fenntartható multimodális paradigma potenciális gerinceként, összhangban az Európai Unió Zöld megállapodásának céljaival.

Az ERRAC új stratégiai kutatási és innovációs napirendje kilenc, kutatási és innovációs szempontból formáló erejű projektet határoz meg annak érdekében, hogy az európai vasúthálózat maximálisan hozzájáruljon a felmerülő mobilitási igények kielégítéséhez, a környezetbarát teherszállítás erősítéséhez, olyan új megoldások felfedezésével, mint az automatizálás, a digitális iker és az intelligens eszközkezelés.

Az ágazat nevében az ERRAC által megalkotott dokumentum egy új kutatási és innovációs napirendet hoz létre, mely potenciálisan át tudja alakítani a vasútnak az európai mobilitáshoz való hozzájárulását, figyelembe véve a felhasználók, a gazdaság és a társadalom igényeit, miközben hozzájárul ahhoz, hogy a vasút magához térjen a pandémiakrízisből, továbbá védi a természeti erőforrásokat és a környezetet is.

A folyamatos innováció fontosságának megvitatása során Alberto Parrondo, az ERRAC elnökeként és a Thales alelnökeként elmondta: a vasút bizonyította, hogy képes kielégíteni az áruk és az utasok mobilitási igényeit, képes a kapacitások növelésére, valamint jelentős átalakítási programokat is meg tud valósítani. Az ágazat ráadásul tele van a technológia és az innováció hatékony kihasználását célzó ötletekkel.

(Borítóképünk illusztráció)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek