Új vasútvonal épült Horvátországban

iho/vasút   ·   2019.12.25. 09:00
400px_horvat_vonal

Az egyvágányú, villamosítatlan, százhúsz kilométer per órával használható pályaszakaszt a napokban avatta fel a horvát miniszterelnök, Andrej Plenković. A huszonkét és fél tonnás tengelyterhelésre alkalmas vonal összekapcsolja az M102-es Zágráb–Dugo Selo, az M201-es Dugo Selo–Gradec–Kőrös (Križevci)–Kapronca (Koprivnica) és az L204-es Kőrös–Belovár (Bjelovar) vasútvonalakat. A szerelvényeknek ezentúl már nem kell Kőrösnél irányt váltani, ha az M201-est és az L204-est is érinti az útjuk, ennek köszönhetően hetven percre csökken a menetidő a horvát főváros és Belovár között. A rövidke vasúti pálya mentén három új megállót (Lubena, Remetinec és Haganj) is létrehoztak, P+R parkolóval, a már meglévő gradeci és a Sveti Ivan Žabno-i állomásokat pedig korszerűsítették.

A 12,2 kilométer hosszú új szakaszon három új megálló is épült. A vonalon 2019 végéig ingyen lehet utazni (kép forrása: Railway Gazette)

A beruházás kivitelezői szerződéseit még 2015. augusztus végén írták alá a fő kivitelezők, vagyis a Comsa és a HF Wiebe a horvát vasúti infrastruktúra-kezelő HŽ Infrastruktura irányításával, az SGS Adriatica és az Investinženjering pedig felügyeleti szolgáltatásokkal járult hozzá a projekthez. A munkálatok 258 millió kuna, azaz közel tizenegymilliárd forintos költéségének jó részét az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a Kohéziós Alapból elérhető forrásokból finanszírozták. Az új pálya mellé kis bónusz is jár az utasoknak: a vonalszakaszon év végéig ingyen lehet utazni a horvát nemzeti vasút HŽ járatain.

A személyszállítási ág HŽPP Zágráb és Belovár között új, hazai gyártású, légkondicionált motorvonatokat állít forgalomba. A közeljövőben pedig Belovár környékét is integrálni akarják a zágrábi közlekedési jegyrendszerbe, aminek köszönhetően egyetlen jeggyel lehetne igénybe venni az elővárosi vonatokat és a fővárosi tömegközlekedést.

A Dugo Selo és Kőrös közötti szakasz tervezett felújításával és kétvágányúsításával újabb húsz percet spórolhatnak majd meg az utasok 2021-től – számol be a Railway Gazette.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek