Újabb Conecto-sereg érkezik Budapestre

Károly Szabolcs   ·   2022.04.07. 12:00
01_uj_bkv_conecto

Ötven szóló és ötven csuklós Mercedes-Benz-buszt szerez be tartós bérlet formájában a BKV.

A fővárosi közlekedési cég még tavaly augusztus közepén írt ki tendert összesen száz autóbusz tartós, 96 hónapra szóló bérlésére. Az uniós közbeszerzési értesítő alapján a kiírás opcionálisan további tizenöt-tizenöt kocsi bérlését, valamint a bérleti idő huszonnégy hónappal való meghosszabbítását is lehetővé teszi.

A BKV Zrt. tenderére egyedül a Mercedes-buszokat forgalmazó, német EvoBus GmbH hazai képviselete, az Omnibus Hungária Kft. (a korábbi Evobus Hungária Kft.) és az Inter Tan-Ker City Kft. konzorciuma adott be érvényes pályázatot. Az értékelés során a kért havi bérleti díj nyolcvan, az alkatrészek ára öt, a járművek fogyasztása pedig tizenöt százalékban számított.

A közlekedési társaság a napokban kötötte meg a megállapodást a buszok szállítójával. Ennek értelmében ötven háromajtós, városi (M3/I osztályú) szóló dízelbuszt, valamint ötven négyajtós, szintén városi csuklós dízelbuszt állíthat forgalomba. A Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú járművek teljes hosszban alacsonypadlós kialakításúak, utasterük klimatizált lesz. A szerződésben előírt futásteljesítmény évi 70 ezer kilométer (plusz-mínusz huszonöt százalék), vagyis naponta körülbelül kétszáz kilométert kell megtenniük a kocsiknak. Az éves szinten elvárt minimális rendelkezésre állási arány az első négy évben 94 százalék, de később sem lehet 85–90 százalék alatt.

A BKV reményei szerint a buszok már az éven forgalomba is állhatnak, kiváltva több tucat régebbi, esetenként harmincéves kocsit is.

A társaság az év utolsó negyedévében további harmincöt új, már saját tulajdonú Mercedes-buszt is üzembe helyez Budapest útjain, egy még 2018-ban megkötött keretszerződés részeként. A 2022 év végéig összesen kétszáz jármű vásárlását lehetővé tevő megállapodás első járműveit 2020 elején vehette át a BKV.

A BKV szerint ez a 135 jármű az első ütemét képviseli annak a megújulási folyamatnak, amely révén a társaság a fenntartható fejlődés pályájára kívánja állítani a főváros járműgazdálkodási stratégiáját.

(Nyitóképünkön a BKV által előzőleg forgalomba állított Mercedes-Benz Conecto NG buszok egy része látható. Kép forrása: BKV Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek