Újabb eladó nemzeti légitársaság, az Alitalia

iho/repülés   ·   2012.03.08. 12:30
cim

Az Air France-KLM csoport jövőre részvénycsere útján megvenné az olasz nemzeti légitársaságot, de közben saját magát is profitábilissá kell felhoznia – így foglalja össze a terveket és a helyzetet az ATW Online. A francia-holland csoportnak 2009 óta egyébként már van 25 százaléknyi részesedése az Alitaliában, de az olasz cég feletti teljes ellenőrzéshez az Alitalia-részvények értékét is még emelni kell.

Vevőre vár az olasztársaság <br>(fotó: wikimedia)

A tranzakció lényege ugyanis az a módszer, amellyel maga az Air France és a KLM egyesülése megtörténhetett: a részvénycsere megfelelő értékegyezés mellett feleslegessé teszi a készpénzes fizetést. Ez, tekintettel az AF KLM jelenlegi 6,5 milliárd eurós hitelállományára, igen fontos faktor lenne az üzlet lebonyolításában. Olasz részvénytulajdonosok azonban hírek szerint inkább örülnének a készpénzes fizetésnek, mint a részvénycserének.

Az ATW Online által idézett elemzők szerint ugyanakkor még esélyes az Alitalia üzletre a Lufthansa csoport is, amely már 2008-2009-ben is  harcolt az AF-KLM-mel az olasz társaság stratégiai befektetői státuszáért, sőt, az akkori miniszterelnök Berlusconi is inkább a német vonalat preferálta. A németek konkurenciája egyben emelhet is az konkurens francia-holland csoport számára a vételáron.

Lesz-e elég jó állapotban jövőre az AF-KLM a tranzakcióhoz?

Az Alitalia 2011-ben 69 millió eurónyi nettó veszteséget könyvelt, igaz, ez hatalmas javulás a 2010-es 168 millió euróhoz képest, és sikerült alaposan lefaragni az üzemeltetési veszteségekből is.

Kapcsolódó hírek