Újabb nagysebességű vonatokat rendelt Törökország

iho   ·   2015.02.25. 16:15
400px_tcdd_velaro

Törökország nemzeti vasútja, a TCDD 2013 júliusában vásárolta meg a Siemens nagysebességű Velaro motorvonat-sorozatának németországi, D verziójára épülő bemutató-szerelvényét, valamint további hat szerelvényre adott le rendelést. A vasúttársaság 2014 májusában tíz tízkocsis motorvonat beszerzésére írt ki tendert az Ankara, Konya, Eskisehir és Isztambul közötti nagysebességű szolgáltatás bővítéséhez.

A törökországi igényekhez alakított Velaro TR-szerelvények a Velarók legújabb verzióját képviselik. A motorvonatok 25 kilovolt 50 hertzes váltóáramot használnak, nyolcezer kilowatt névleges teljesítményük háromszáz kilométer per órás üzemi sebesség elérését teszi lehetővé. A németországi D-verzióhoz képest nagyobb befogadóképességgel rendelkeznek a török szerelvények: a DB 407-es sorozatú motorvonataiban 460 utas foglalhat helyet, míg a TCDD Velaróiban 516.

A TCDD a 2013-as hét Velaro után újabb tíz nagysebességű szerelvényt szerez be a Siemenstől<br>(fotó: Railway Gazette)

A négyszázmillió euró értékű szerződést a felek hamarosan alá is írhatják, attól függően, hogy a többi ajánlattevő tesz-e bármilyen jogi kifogást. A megállapodás értelmében a Siemens három évig felel a szerelvények karbantartásáért és az alkatrész-ellátásért. Az első hét Velaróról szóló kontraktus 285 millió euró értéket képviselt, és hétévnyi karbantartást foglal magába a gyártó részéről.

A prototípus már Törökországban végzi futópróbáit, a következő hatot a Siemens krefeldi üzemegysége jelenleg is építi. A járműveket a tervek szerint 2016-ig át is veheti a TCDD. A tíz újabb szerelvény várhatóan 2017-től érkezhet, folyamatos munkát biztosítva a krefeldi üzemnek – írja a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek